Welke toertocht ga jij dit weekend fietsen?
Schrijf je in en ontdek een andere omgeving.
Dat dit gebied onbekend terrein voor ons is, valt de organisatie niet te verwijten. Le Champion biedt aankomende zaterdag 2 oktober al voor de 53e maal de kans om deze omgeving tijdens de Markertoer te ontdekken.
We starten in Purmerend waar we de relatieve drukte al snel achter ons laten. Klinkers, rietkragen, koeien en kanaaltjes, het is op en top Noord-Hollands wat de klok slaat. Na twintig kilometer draaien we rechtsaf, regelrecht ons verwachtingspatroon in. De weg van dienst heet IJsselmeerdijk en het is vooral die dijk die we de komende kilometers zien. Het IJsselmeer zelf blijft voorlopig nog verscholen.
De route gaat soepel door Edam en Volendam, zonder de centra te doorkruizen. Toeristisch hoogtepunt van deze twee plaatsen is de (werkende) Kathammer molen net buiten Volendam. Pittoresk wordt het wel, met het binnenrijden van Monnickendam. Authentieke huizen, klinkers en grachten vullen het decor.
Het is lang gelukt, maar nu kan het IJsselmeer niet langer aan ons oog ontsnappen. Even na Monnickendam gaat het fietspad omhoog de dijk op, waar de N518 laag blijft. Een weids zicht op het water is daar. Water tot aan de horizon, met op die horizon het schiereiland Marken. De komende kilometers vult Marken een steeds groter deel van onze horizon, met water op links en rechts.
Beide aanschouwen wij Marken voor het eerst in ons leven. Wat een bijzonder eiland (waar vanaf 1957 het woord ‘schier’ voor geplaatst moet worden met de komst van de dijk). De route maakt een bocht om het dorp heen, om daar vervolgens dwars doorheen te gaan. Door nauwe straatjes fiets je tussen de groen geverfde houten huisjes door. Op 2 oktober zal tijdens de toertocht een stop op dit bijzondere stukje Nederland zijn.
Na de dijk weer retour te zijn gegaan, komt even later het voor ons meest verassende deel van de route. Smalle, maar strakke, wegen voeren ons tussen de uitgestrekte weilanden door. Om ons heen alleen maar water en rust. Bij Ransdorp zien we weer houten huizen, nu meer kleuren op het pallet dan alleen groen.
We noemen ons fanatieke fietsers, maar laten ons toch sterk afleiden door deze bouwstijl. Remmen, uitklikken, telefoon pakken, googelen… we willen er toch meer van weten. We lezen dat dit gebied veel meer van dit soort houten huizen had.
De boeren bouwden met eigen handen van materialen uit de omgeving. De daken waren om die reden vaak van riet. Door grote branden besloot men na 1500 om steden zoals Purmerend niet meer uit deze materialen te laten opbouwen. Maar in kleine dorpjes, zoals Ransdorp en Broek in Waterland (ook opgenomen in de route), zijn ze wel blijven bestaan.
We fietsen een tijdje door totdat onze flow wordt onderbroken. Een vlaggetje bungelt aan een touwtje over de weg. Vanaf rechts komt een hele veestapel voorbijstappen. De dames hebben volledig hun eigen flow. Dit ontbrak er nog aan vandaag.
Als we onze weg weer mogen vervolgen, volgt nog meer moois van hetzelfde, totdat ineens Purmerend weer om de hoek komt. Tevreden stappen we af. In de benen negentig kilometer, op het netvlies een prachtig stukje Nederland.
Zaterdag 2 oktober staat deze Markertoer, die start vanuit Purmerend, op de agenda. Doe je mee? Zie de Fietssport kalender voor meer details en om je in te schrijven.
Redactie Fietssport
Schrijf je in en ontdek een andere omgeving.
Ga jij op 21 september met Troy en Harry een geweldige gravelrit maken ?
Zin in een graveltocht? Maar niet om alleen te gaan? Rijd dan mee met Ellen.
De ultieme fietservaring voor toerfietsers.
Deel met vrienden of voeg toe aan je agenda.