• Ons werk
  • Gewijzigd op 15 augustus 2023

Column Rein Zwaan: slachting onder padden

Rein Zwaan is boswachter bij Staatsbosbeheer in de Utrechtse Heuvelrug én fervent mountainbiker. Als kersvers columnist voor Fietssport vertelt hij wat er allemaal bij natuurbeheer komt kijken. En dat is waarschijnlijk meer dan je denkt!
Column Rein Zwaan: slachting onder padden
Column Rein Zwaan: slachting onder padden
Een tijdje terug mocht ik een groep meenemen op veldexcursie, met als onderwerp de toenemende recreatiedruk in onze bossen en hoe hiermee om te gaan. Tijdens de wandeling zag ik dat er een paddenregen aan de gang was. U zegt? Ja, een paddenregen. Dat is de gebeurtenis waarbij duizenden jonge padjes en kikkers besluiten dat het tijd is om van hun waterbiotoop te verhuizen naar hun landbiotoop. De padjes kruisten ons wandelpad.

Ik verzamelde de groep om mij heen en vroeg: welke recreatiegroep verstoort de natuur nu het meest? Wandelaars, hardlopers, natuurfotografen, hondenbezitters, ruiters of misschien de mountainbikers? Unaniem gaf de groep aan dat dit zeker de mountainbikers moesten zijn! Daarop wees ik de groep op de paddenregen en de slachting die wij hadden aangericht met onze wandeling naar deze plek. We hadden zeker tientallen padjes vertrapt. 

"Welke recreatiegroep verstoort de natuur nu het meest? Wandelaars, hardlopers, natuurfotografen, hondenbezitters, ruiters of misschien de mountainbikers?"

Onze aanwezigheid in de natuur heeft dus impact op de daar aanwezige natuurwaarden. Dat geldt voor mountainbikers, maar net zo goed voor een groep wandelaars op excursie. Nu het voorjaar aanbreekt, is de natuur extra kwetsbaar. Vogels beginnen te nestelen en vele dieren krijgen komende weken hun jongen. Een vogel die direct naast een pad zit te broeden zal zijn nest en/of jongen verlaten op het moment dat hij verstoord wordt. Gebeurt dit te vaak dan mislukt het nest. Hoe snel een vogel verstoord is, verschilt per soort en soms ook per individu.

Van invloed is hoe lang en hoe vaak een verstoring plaatsvindt. Een natuurfotograaf die voor het ultieme plaatje lang op een plek zit binnen de comfortzone van een vogel, kan deze vogel verstoren. Als fietser heb je uiteraard ook impact op de natuur, bijvoorbeeld omdat je harder moet praten om elkaar te verstaan. Deze geluidsbelasting kan ervoor zorgen dat een hert op de vlucht slaat en kan bovendien vervelend zijn voor andere recreanten.

"Ga vooral naar buiten om van de natuur te genieten, dat is goed voor je gezondheid. Maar respecteer de natuur bovenal"

Het is belangrijk dat je je als recreant houdt aan de regels van een terreineigenaar. Wees je bewust dat jouw aanwezigheid impact heeft op de natuur en op de andere recreanten. Blijf op de paden en/of de routes waar dit verplicht is en blijf weg uit afgesloten gebieden. Kom je voor een beest, zonder veel kabaal, op een voorspelbare manier voorbij op een vaste mountainbikeroute, is de kans op verstoring kleiner dan wanneer je lang op één plek blijft of veel herrie maakt. Ga vooral naar buiten om van de natuur te genieten, dat is goed voor je gezondheid. Maar respecteer de natuur bovenal.

fotocredit: Joris Knapen
 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant