• Materiaal
  • Gewijzigd op 1 maart 2018

Test: Cannondale CAAD 12

Cannondale was de eerste die een aluminium racefiets op de markt bracht, in 1983. Sindsdien bleven de Amerikanen aluminium racefietsen innoveren. Dat resulteerde in de huidige CAAD 12.

Het eerste dat aan deze alu racefiets opvalt, zijn de mooie gladde lasnaden en de vorm van de buizen waaruit het frame is samengesteld. Vooral de vorm van de zitbuis viel mij op, omdat die bij het bracket circa 5,5 x 2 cm is. Elke buisvorm is doorgerekend op materiaaloptimalisatie en de beste rijeigenschappen. Zo ontstond een aluminium frame dat slechts 1098 gram weegt. De carbon voorvork weegt slechts 280 gram.

Klassieke vormen

De vorm van het fraai zilvergrijs gelakte frame met groene bies is klassiek. Deze CAAD 12 is uitgerust met een Shimano 105 11-speed groep, echter het crankstel is van Cannondale. Ook stuur, stuurpen, zadel en zadelpen zijn van Cannondale. De CAAD 12 rijdt op Mavic Aksium wielen met Mavic Yksion Elite 25mm banden. Deze racefiets is ook geschikt voor 28 mm banden. De complete CAAD 12 weegt in deze uitvoering 8,1 kg, met Ultegra 7,6 kg.

"De stijfheid van het frame overtreft naar mijn mening zelfs die van vele carbon racers"

De eerste ritten op de vlakke weg twijfelde ik aan mijn ervaring. Was dit wel een alu racefiets? Het comfort was vergelijkbaar met het comfort dat carbon racers bieden. De vorm van de buizen leveren daaraan een belangrijke bijdrage, evenals de 25,4 mm zadelpen. De stijfheid van het frame overtreft naar mijn mening zelfs die van vele carbon racers. Dat merk je vooral bij fors aanzetten in steile klimmen. Kijk naar het brede bracket van 73 mm en de stoere balhoofdbuis en de oorzaak is duidelijk. Met de CAAD 12 is het prettig klimmen. Om er een echt klimros van te maken kun je lichtere wielen kiezen en bijvoorbeeld een lichtere Ultegra groep.

Direct sturen

De Mavic Aksium wielen zijn vrij zwaar. Bij de afdaling ervaar ik dat als een voordeel. In de afdaling toont deze CAAD zich zeer stabiel en goed wendbaar. Je voelt dat je de fiets onder controle hebt en de bochten scherp kunt aansnijden en dat geeft veel vertrouwen. De fiets stuurt direct en je blijft goed contact met de weg houden. De Shimano 105 groep functioneert onberispelijk, al voelt het wat ongepolijster aan dan bij een Ultegra groep.

Info: Cannondale

Johan van Oosten
Door Johan van Oosten

Dit vind je misschien ook interessant