• Materiaal
  • Gewijzigd op 28 mei 2024

Review BBB Cycling DoubleShot: dubbelloops fietspomp

Licht van gewicht, compact van formaat en krachtig genoeg om er een raceband mee op te pompen. Dat zijn de kenmerken van de ideale fietspomp voor onderweg. Een onmogelijke combinatie? Niet volgens de Nederlandse producent BBB Cycling.
Review BBB Cycling DoubleShot: dubbelloops fietspomp
Review BBB Cycling DoubleShot: dubbelloops fietspomp
Een fietspomp is als de thuiskomer in je auto. Je hoopt dat je het ding niet nodig hebt, maar als je langs de kant van de weg staat met een lekke band is het toch wel erg handig om bij je te hebben. Nu sjouwen wij wielrenners het liefst zo min mogelijk mee. Dus moet die pomp compact van formaat en licht van gewicht zijn. Maar daarnaast moet je er natuurlijk een fietsband mee op druk kunnen brengen.  

Zijn al die eigenschappen wel te combineren in een fietspomp? De ontwerpers bij de Nederlandse producent BBB Cycling gingen de uitdaging aan en ontwikkelden de DoubleShot. En wonnen er ook nog eens twee Internationale designprijzen mee.

Eén plus één is vier

Compact en licht. Met een afmeting van slechts twaalf bij vier centimeter en een gewicht van iets meer dan tachtig gram voldoet de DoubleShot ruimschoots aan beide criteria. Je steekt het pompje zo in de achterzak van je fietsshirt. Maar kun je met dit nanopompje een raceband oppompen? En ben je daar vervolgens niet een half uur mee bezig? De productontwikkelaars van BBB Cycling vonden een ingenieuze oplossing. De DoubleShot bestaat uit twee gedeelten, elk met een dubbele luchtkamer. Die twee gedeelten schroef je aan elkaar waarna je een fietspomp in handen hebt die viermaal zijn volume aan lucht in de binnenband blaast. Een dubbelloops fietspomp.

Pech onderweg

Psssst. Dit geluid herkent elke fietser. Het is het geluid van ontsnappende lucht uit een band. Daar sta je dan, langs de kant van de weg. Gelukkig ben je goed voorbereid op pad gegaan. Met behulp van bandenlichters wip je routineus de buitenband van de velg en in een oogwenk verwissel je de binnenband. Nu snel de band weer op spanning brengen.


Je haalt de DoubleShot uit je achterzak en klikt de beide helften van elkaar los om ze daarna aan elkaar te schroeven. De kop van de pomp druk je vervolgens op het ventiel. En nu oppompen, die band. Dat is een geduldwerkje, want ondanks de dubbele luchtkamers moet je nog steeds flink wat slagen maken. Daarnaast ontbreekt de mogelijkheid om de kop vast te zetten op het ventiel. Daardoor moet je bij elke pompbeweging de DoubleShot gelijktijdig stevig op het ventiel drukken om te voorkomen dat er lucht ontsnapt. Het is inspannend werk, dus afkoelen doe je gelukkig niet. Uiteindelijk lukt het om met de minipomp van BBB Cycling voldoende lucht in je band te krijgen. Zo kun je in ieder geval verder rijden.

Thuiskomer

Licht en compact. Bij de ontwikkeling van de DoubleShot is BBB Cycling wat ons betreft vooral geslaagd in het combineren van die twee eigenschappen. Over de functionaliteit zijn we toch wat minder enthousiast. Want ondanks het ingenieuze ontwerp kost het de nodige moeite om met de DoubleShot een raceband op spanning te brengen. Het lukt ons in ieder geval wel om de raceband met deze pomp op 4 bar te krijgen. Is dat wat jou betreft geen probleem? En wil je het liefst zo min mogelijk meenemen als je op weg gaat? Steek dan de DoubleShot in je achterzak. Met deze pomp kun je thuiskomen.

Tekst: Maarten 't Hoen
Beeld: Koen Mol
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant