• Materiaal
  • Gewijzigd op 27 oktober 2016

Remblokjes racefiets vervangen

In de herfst en winter gaat het snel met je remblokjes. Door regen en zand slijten ze harder. Om goed te kunnen blijven remmen is het belangrijk dat ze op tijd vervangen worden. Dat kun je eenvoudig zelf doen.
Remblokjes racefiets vervangen

Controleer de status van je remblokken regelmatig. Remblokjes zijn voorzien van slijtage-indicatoren. Wanneer de inkepingen in het blokje zijn verdwenen dan is je remblokje versleten en moet deze vervangen worden. Je volgt de volgende stappen:

  1. Zet je rem ‘open’, open je snelsluiter en verwijder het wiel van je racefiets.
  2. Draai het boutje waarmee het remblokje in de houder zit los met een imbussleutel of multitool. Verwijder het blokje door deze uit de houder te schuiven.
  3. Schuif het nieuwe remblokje in de houder. Op de blokjes staat aangegeven wat de voorkant is en of ze aan de linker- of rechterzijde gemonteerd moeten worden. Wanneer de blokjes op de juiste manier in de houder zitten, draai je het boutje weer aan.
  4. Zet je rem weer ‘dicht’ en controleer of je wiel vrijloopt door deze een slinger te geven.
  5. Controleer ten slotte de remspanning. Wanneer er onvoldoende ruimte tussen het stuur en de remmen zit, kun je remspanning veranderen door aan de stelschroef op je remkabel te draaien.

Twijfel je of je de remblokjes goed gemonteerd hebt of ben je niet zo handig? Ga dan naar de vakman.  

Meer tips?

Wil je meer goede tips lezen? Check dan regelmatig onze site, schrijf je in voor de nieuwsbrief en upgrade naar een PLUS-account. Je ontvangt dan 6x per jaar Fietssport Magazine, het grootste fietsblad van Nederland, boordevol tips en inspiratie.

Upgrade naar PLUS
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant