• Materiaal
  • Gewijzigd op 17 januari 2022

Dossier: Indoortrainers

De indoortrainer is een prima alternatief of als aanvulling op je fietsritten in de buitenlucht. Maar wat is er zoal te koop als je wilt Zwiften of op Bkool virtueel een rondje wilt trappen? We maken je wegwijs in het land van de indoortrainers.
Dossier: Indoortrainers

Aan binnen fietsen ga je pas denken als de dagen korter worden met regen, wind en kou, maar nu we in de coronacrisis vooral solo op pad moeten en het verstandig is niet te lange duurtrainingen in de buitenlucht te ondernemen, is de indoor trainer een goed alternatief.

Daarom zetten we in dit artikel de mogelijkheden op een rijtje van de verschillende indoortrainers. Zonder koopadvies te willen geven, daarom laten we de prijzen buiten beschouwing en omdat we simpelweg de adviesprijzen niet continu in de gaten kunnen houden. Alle trainers zijn in te delen in vier categorieën.

  1. Basic trainers
  2. Basic smart trainers
  3. Advanced Smart Trainers
  4. Direct Drive Trainers

 

Het gaat te ver om iedere trainer afzonderlijk te bespreken. Daarom leggen we uit wat er wordt verstaan onder basic-, smart-, advanced- en direct drive trainers en geven we bij elke categorie een aantal voorbeelden.

1. Wat is een basic trainer?

De basic trainer heeft een magneet- of vloeistofrem die meer weerstand levert als je de weerstand verhoogd met een knop op het stuur of als je harder gaat trappen. Deze trainer heeft geen stroom nodig om te kunnen functioneren. Zonder koppeling van sensoren aan software van bijvoorbeeld Tacx, Trainerroad of Zwift, kun je met de basic trainer niet veel meer dan gewoon fietsen. Voorbeelden van basic trainers:

Saris Basic Cycleops Mag

Tacx Blue Twist

2. Wat is een basic smart trainer?

Bij de basic smart trainer hoef je geen externe sensoren (cadans, snelheid, vermogen) te koppelen. Deze gegevens worden al door de trainer zelf gemeten. Hierdoor kan je met de basic smart trainer direct aan de slag met populaire programma’s als Zwift, Trainerroad, SufferFest, Bkool, Kinomap of de software van Tacx.

Een koppeling met tablet, smartphone of laptop geeft je direct inzicht in jouw prestaties. Dit begint al een beetje op virtueel trainen te lijken. De magneet-, elektro- of vloeistofrem moet nog wel handmatig bediend worden met een knop op het stuur. Voorbeelden van basic smart trainers:

Tacx Satori Smart

Elite Qubo Digital Pack Smart B+

Andere voorbeelden zijn de Saris Fluid2 Smart Kit, Elite Turno en de Tacx Vortex Smart.

3. Wat is een advanced smart trainer?

De virtuele werelden van Zwift, Bkool, The Sufferfest (Wahoo), TrainerRoad en reallife video’s van bijvoorbeeld Tacx, liggen met de advanced trainer voor je open. Vrijwel iedere virtuele fietsroute kan zeer realistisch gesimuleerd worden. Geen knop meer aan het stuur om de weerstand aan te passen. Dat doet de advanced smart trainer helemaal zelf.

De trainer communiceert via ANT+ of Bluetooth met je devices en/of sensoren. In tegenstelling tot de basic en basic smart trainers, simuleert de advanced smart trainer ook afdalingen. Om te kunnen trainen, moet de indoor trainer verbonden zijn met netstroom. Voorbeelden van advanced smart trainers:

Wahoo Kickr Snap

Kinetic Rock and Roll Smart 2

Andere voorbeelden zijn de Saris M2 Wheel on Smart, Tacx Bushido Smart en de Elite.

4. Wat is een direct drive trainer?

De direct drive trainers kunnen exact hetzelfde als de advanced smart trainers. Het grote voordeel ten opzichte van de advanced trainers is dat er geen achterwiel nodig is om de trainer te laten functioneren. Hierdoor maakt de direct drive trainer veel minder geluid en is er geen kans op slippen van het wiel. Door de directe verbinding met de cassette gaat er geen energie verloren en krijg je een nog veel meer realistischer fietservaring dan bij de eerder genoemde trainers.

De fabrikanten beweren dat het lijkt of je echt op de weg rijdt. Uiteraard kun je ook de direct drive trainer weer koppelen aan populaire programma’s als Zwift, Bkool en TrainerRoad. De direct drive trainers kunnen ook afdalingen simuleren. De trainers hebben ingebouwde snelheid-, vermogen- en cadanssensoren en hebben de mogelijkheid om verbinding te maken met smartphone, tablet of pc. Kortom een completere en meer realistischere fietservaring dan fietsen met de direct drive trainer is niet op de markt te vinden. Voorbeelden van direct drive trainers:

Wahoo Kickr Core

Tacx Neo Smart

Andere voorbeelden zijn de Tacx Flux 2 Smart, Wahoo Kickr Smart en de Elite Suito.

Voor elk budget

Vrijwel in elke categorie en met ieder budget is er wel een trainer te koop. Het is maar net welke functionaliteiten je belangrijk vindt. Maar laat je zeker niet door je fietsmaten vertellen dat virtueel trainen alleen maar mogelijk is met de Tacx Neo Smart. De ervaring zal met de Neo Smart zeker anders zijn dan met de Tacx Blue Twist. Maar met beide trainers kun je je fietsmaten uitdagen om het in de virtuele wereld tegen elkaar op te nemen. Zo sta jij in vorm aan de start als de trainingsritten met je fietsgroep weer beginnen!

Meer weten over fietsmateriaal?

Upgrade naar een PLUS-account. Je ontvangt dan 4x per jaar Fietssport Magazine, het grootste fietsblad van Nederland, boordevol tips, reisinspiratie en productreviews.

Meer info
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant