• Materiaal
  • Gewijzigd op 1 oktober 2021

6x tips voor het recyclen van fietsonderdelen

Afgedankt fietsmateriaal hoef je niet weg te gooien, want vaak kan je er iets nieuws van maken. Zo maak je praktische, alledaagse objecten van een bidonhouder of een racestuur. Lees onze 6 doe-het-zelf-tips voor het recyclen van fietsonderdelen.
6x tips voor het recyclen van fietsonderdelen

Upcycling, recycling. Vind je het ook zo zonde om iets weg te gooien? Gun je oude, afgedankte of niet meer passende fietsonderdelen een nieuw leven door ze her te gebruiken. Met deze 6 doe-het-zelf-tips kun je meteen aan de slag. 

Aero klok

Aerodynamische, dichte wielen bied je een tweede leven als grote wandklok. Verwijder eerst het binnenwerk van de naaf, zodat je de hoogte van het horloge beter kunt bepalen. Vervolgens plaats je de klok in het midden van de schijf door deze met een schroef te bevestigen. Het klokmechanisme lijm je vast aan de achterkant en, voila, je hebt een unieke klok aan de wand.

Kledinghanger

Verbogen velgen komen veel voor, maar zijn lastig te repareren. Een sterk gebogen velg kan vaak niet meer gecentreerd worden, maar kun je goed gebruiken als kledinghanger. Zaag de velg in drie tot vier gelijke delen en vijl de randen rond. De spaken gebruik je als haken. Bij het buigen is wel enige oefening vereist. De "spaakhaak" bevestig je vervolgens met speciale lijm in het spaakgat.

Voorvorkverlichting

Oude voorvorken turn je om in stijlvolle woonkamer- of kantoorlampen. Hiervoor verwijder je eerst het binnenwerk uit de vorken. De stroomkabels worden vervolgens door de buizen geleid, wat wellicht een beetje toewijding vereist. De ophangvorken schroef je vervolgens aan een houten plank bord of maak je vast met tiewraps. Klem de voedingskabel vast en schroef het bord aan het plafond – klaar. 

Stop de sok

Geen onderdeel van je fiets, maar wel van je garderobe: fietssokken. Die belanden al snel als oud vuil in de prullenbak. Je oude fietssokken kun je echter prima als poetsdoek gebruiken om je fiets weer te laten glimmen of je ketting schoon te maken. Ze zijn ook heel geschikt als deurstopper. Vul je (kleurrijkste) oude sokken op met zwaar materiaal, zoals kiezelstenen of kersenpitten, doe er een knoop erin en je hebt een originele deurstopper. 

Handdoekdrager

Lange stuurpennen in combinatie met een dun racestuur zijn nauwelijks meer te vinden op de hedendaagse racefiets. Als handdoekdrager in de badkamer is deze combinatie echter heel functioneel. Schroef je oude cockpit aan de muur en installeer het stuur ondersteboven. Met een nieuw stuurlint pimp je je originele handdoekdrager tot een echte eye catcher. De stuurpen dicht je af met een bijpassende dop naar keuze.

Zeepdispenserhouder

Past je bidonhouder niet bij je nieuwe fiets? Plaats er een zeepdispenser in, voor in je badkamer of keuken of voor spuitbussen die je overzichtelijk op een rij kan plaatsen. Een bidonhouder is met een paar schroeven heel eenvoudig aan de wand te bevestigen. Als een zeeppompje niet perfect in de bidonhouder past, vul je de ruimte op door deze in een bidon te plaatsen. Heb je meteen een nieuwe bestemming voor je oude bidon gevonden.

Heb jij een goede tip? Laat het ons weten via redactie@fietssport.nl

Wilma Vorselman
Door Wilma Vorselman

Mooi-weer-racefietser en slecht-weer-loper. Gek op de bergen, pasta en cappuccino.

Dit vind je misschien ook interessant