• Zaterdag 27 jul
  • Bergen L (Limburg)

BRM 300 Bergen: Van Eijsden tot Mookerhei

  • Racefiets

In 1977 kwam er een antwoord tegen de opmars van de Hollande Carnavalshits. Nadat liedjes met veelzeggende titels als “Willempie” (1976), “Worstjes op mijn borstjes” (1975) en “Als het gras 2 kontjes hoog is” (1976) kwam er in 1977 in Geleen het Limburgs Vasteloavesleedjes Konkoer (LVK). De eerste winnaar was Jean Innemee met “van Eijsde tot de Mokerhei”. Deze titel is daarna een eigen leven gaan leiden en staat synoniem voor geheel Limburg. Tijd dus voor een echt Limburgs brevet waar we zowel Eijsden als de Mokerheide aan gaan doen.
We starten in de Maasduinen en langs de Maas rijden we naar het noorden. Na ca 25 km komen we al aan bij onze eerste controle: Jachstslot Mokerheide. Hierna gaat het zuidwaarts en we rijden langs en door NP de Maasduinen opweg naar Venlo. Vanaf hier volgen we een stuk de Maas. Bij Roermond gaan we richting de Duitse grens en verder naar het zuiden. Na Koningsbosch rijden we de Selfkant in over een weg die tot begin 2002 nog Nederlandse was.
In Zuid-Limburg moeten we toch even langs de brouwerijen van Alpha, Brand en Gulpener rijden terwijl we intussen ook wat hoogtemeters maken. Als we bij Eijsden aangekomen zijn hebben we de hoogtemeters wel gehad en zakken we de Maas af naar het iets noordelijker gelegen Maastricht. We passeren het Gouvernement en via de Maas komen we aan bij Roermond waar we de Maas even verlaten om een stukje Peel mee te nemen. Bij Well steken we de laatste keer de Maas over en dan zijn we ook alweer bijna bij de finish.

Tijdens dit brevet passeren we zo ongeveer alle landschappen van Limburg. NP De Maasduinen in het noorden met de paraboolduinen en uitgestrekte heidevelden. Het Maasdal met de grindafgravingen. De rivierdalen van Swalm en Roer. Het heuvellandschap in Zuid-Limburg. De Grensmaas en de Maasplassen en tenslotte ook nog de Peel.

Toertocht details 300 km

Starttijd
08:00 - 08:00 uur.
Deelnemers verwacht
Rustig, je hebt alle ruimte om van de route en de verzorging te genieten.
Startlocatie
Aijerdijk
plan route
Hoogtemeters
965 hm
Kosten deelname bij voorinschrijven
€ 13,00 (BASIC account)
€ 11,00 (PLUS account & NTFU-lid)
De online inschrijving is geopend tot en met 25 juli 2024.
Organisatie
Randonneurs Nederland
Website
www.randonneurs.nl
Kenmerken
De route is op de volgende manieren te volgen
GPS

Wat anderen van deze toertocht vonden.

Er zijn geen reviews voor deze toertocht.