• Zaterdag 27 apr 2024 2024
  • Groningen (Groningen)

BRM 600 Groningen Saxenros

  • Racefiets

Het Saksenros is het witte paard dat op de vlag staat van Twente, maar ook op vlag van de Duitse deelstaten Nedersaksen en Noordrijn-Westfalen. De meestvoorkomende verklaring is dat het de kerstening van Wittekind symboliseert. Toen de Frankische koning Karel de Grote de Saksen wou onderwerpen, kwam het verzet van een groot leger onder leiding van Wittekind, die altijd op een zwart paard reed. De Franken zegevierden en veroverden niet alleen het Saksische gebied, maar de Saksen werden ook bekeerd tot het christendom. Wittekind is daarmee zowel de laatste heidense leider van de Saksen als de eerste christenlijke. Na de bekering verwisselde hij het zwarte paard voor een witte. Wij houden het simpel bij dit brevet: in Groningen staat een standbeeld van een wit paard (‘t Peerd van Ome Loeks) en in Hannover ook (das Sachsenross). We fietsen dus een rondje langs twee standbeelden van witte paarden.

Met een start op Koningsdag proberen we alle rommelmarkten en braderieën te vermijden en het eerste deel van de route gaat door het lege noordoosten van de provincie Groningen, richting Nieuwe Statenzijl. Hier heb je een prachtig uitzicht over de Dollard en, dankzij bakjedoen.nl, is er (meestal) uitstekende koffie te vinden. Dit is ook gelijk de grensovergang en steken we over naar Nedersaksen.

Nedersaksen voelt vertrouwd aan: het landschap is net als in (Noord-)Nederland een afwisseling van zandgronden en veengebieden. En als je een oudere inwoner de streektaal hoort spreken, dan hoor je daar Gronings en Drents in terug. Maar het is ook anders. Het landschap glooit net iets meer dan bij ons. De nieuwe gebouwen en infrastructuur conformeren zich aan de normen van de bondsrepubliek. Voor de onoplettende fietser is het meest opvallende verschil de lagere bevolkingsdichtheid: veel ruimte en weinig voorzieningen.

Dat is een van de redenen waarom het keerpunt in Hannover is. Met meer dan een miljoen inwoners in de regio is dit een verrassend grote stad met alle voor- en nadelen die daar bij horen. De voordelen zijn o.a. een ruime selectie van hotels met 24-uurs check-in. De snellere randonneur heeft daarmee voldoende keuze om ergens te overnachten. En uiteraard verwachten we als controle in Hannover een foto met het Saksenros!

De terugweg volgt wederom rustige wegen over het Noordduitse platteland. We gaan door een Veluwe-achtig gebied, die Hümmling, waar net naast de route veel hunebedden te vinden zijn. Kort daarna zijn we weer in Nederland en komen we door de historische vesting Bourtange. Het laatste hoogtepuntje is net voor de finish waar we eindelijk dat andere witte paard zien: ‘t Peerd van Ome Loeks.

Wees er op verdacht dat de start op Koningsdag is. Als je de avond voor het brevet in Groningen overnacht, probeer dan de binnenstad te vermijden. Daar is het tot vroeg in de ochtend één groot feest. De start zal op een geschikte lokatie net buiten het centrum zijn.

Toertocht details 600 km

Starttijd
08:00 - 08:00 uur.
Deelnemers verwacht
< 500
Startlocatie
Oude Boteringestraat
plan route
Hoogtemeters
1.875 hm
Kosten deelname
€ 19,00 (BASIC account)
€ 16,00 (PLUS account & NTFU-lid)
De online inschrijving is geopend tot 25 april 2024.
Kosten deelname bij voorinschrijven
€ 19,00 (BASIC account)
€ 16,00 (PLUS account & NTFU-lid)
De online inschrijving is geopend tot 25 april 2024.
Organisatie
Randonneurs Nederland
Kenmerken
De route is op de volgende manieren te volgen
GPS
Prijs-kwaliteitverhouding
Route en omgeving
Verzorging onderweg
Voorzieningen startlocatie
Route-aanduiding

Wil je de reacties op deze toertocht zien?

Log in of registreer