• Zondag 9 jun
  • Hoorn (Noord Holland)

Hollandse Kroontocht 2024

  • Racefiets

Inschrijven op de dag zelf kan tussen 08.15 en 08.45 uur.

Wat is fietsen in West-Friesland en Kop van Noord-Holland?
Fietsen over karakteristieke dijken, door ruim landschap en over rustige, veilige wegen. Een prachtige weidse omgeving voor een sportieve en gezellige toertocht. Halverwege stoppen we bij lokale horeca, waar je een bakkie & appeltaartje kunt halen.

Wat maakt deze toertocht speciaal?
De Hollandse Kroontocht loopt grotendeels door het gebied dat in de loop van de eeuwen is ingepolderd nadat het in de middeleeuwen bijna geheel door de zee was verzwolgen. Een deel van de gemeente maakte lange tijd deel uit van de Zuiderzee. De voormalige gemeente Niedorp ligt binnen de Westfriese Omringdijk terwijl Wieringen lang een eiland is geweest. Dit eiland verkreeg in 1432 stadsrechten. Ook in het gebied binnen de Westfriese Omringdijk verkregen verschillende dorpen stadsrechten. Zo kregen de dorpen Barsingerhorn en Haringhuizen samen als stede Barsingerhorn stadsrechten, terwijl de stede Niedorp gevormd werd door de dorpen Nieuwe Niedorp en Oude Niedorp. Winkel verkreeg afzonderlijk een stadsrecht in 1415. Ze maakten deel uit van een hele reeks plattelandssteden in West-Friesland.
Wieringen hield in het begin van de 20e eeuw op te bestaan als eiland door de inpoldering van het Wieringermeer. Vanaf Wieringen verbindt de Afsluitdijk de gemeente met de provincie Friesland. Het gebied van de gemeente Hollands Kroon is van oudsher gericht op land- en- tuinbouw. De bloembollenteelt rond Breezand en het kassengebied Agriport in de Wieringermeerpolder zijn daar eigentijdse voorbeelden van.
Voor de korte tocht over 68km is een koffiestop in Kolhorn, terwijl de 94 & 115 km tochten een koffiestop maakt in Westerland.

Voor wie is deze toertocht?
Dit is een toertocht voor racefietsers, mannen en vrouwen. Om 09:00 vertrekken groepjes met elk een eigen gemiddelde snelheid (25 km/h tot 33km/h), een eigen wegkapitein en samen uit samen thuis! Dat maakt deze toertocht geschikt voor elk niveau racefietser! GPX is enkele dagen voor de rit beschikbaar via Fietssport of WFTC website.

WFTC, fiets sportief met ons mee!
www.wftc.eu
#westfriesetoerclub

Toertocht details 68 km

Starttijd
09:00 - 09:00 uur.
Deelnemers verwacht
Rustig, je hebt alle ruimte om van de route en de verzorging te genieten.
Startlocatie
Noorderdracht 42a
plan route
Kosten deelname bij voorinschrijven
€ 3,50 (BASIC account)
€ 2,50 (PLUS account & NTFU-lid)
De online inschrijving is geopend tot en met 8 juni 2024.
Organisatie
Westfriese Toerclub
Website
www.wftc.eu
Kenmerken
Scan & Go
De route is op de volgende manieren te volgen
GPS

Wat anderen van deze toertocht vonden.

Leuk en gezellig