• Zaterdag 24 aug
  • Diekirch in Luxemburg (Buitenland)

Diekirch-Valkenswaard 2024

  • Racefiets

Elk jaar op de zaterdag van het laatste volle weekend van augustus wordt in het Luxemburgse stadje Diekirch om klokslag 07.00 uur het startschot gegeven voor een nieuwe editie van Diekirch-Valkenswaard. De deelnemers vertrekken dan op weg naar Valkenswaard en volgen dit jaar na post 1 een geheel, nieuwe, tevens volledig uitgepijlde route.

Eerst wordt via Tandel/Fouhren, koers gezet naar Roth an der Our (= 10 km). Daar is zojuist de Luxemburgs -Duitse grens gepasseerd. Op Duits grondgebied doorkruisen de deelnemers het Eifelgebergte. De deelnemers blijven in Duitsland, waar vele, mooie plaatsjes worden ‘geraakt’. Zij passeren onder andere Herbstmühle (= 24 km), Arzfeld (= 36 km) en Pronzfeld (= 48 km). Onderweg is het volop genieten van vele vergezichten.
Voordat de eerste controlepost wordt bereikt, heeft men een forse klim gemaakt naar het hoogste punt van de tocht n.l. de ‘Schwarzer Mann’ (op 710 meter). Ze gaan daar dan ook meteen rusten in Gondenbrett bij de gezellige blokhut ‘Zum Schwarzer Mann’ (= 63 km), waar de (Nederlands sprekende) familie Hillen in hun restaurant – voor de volgers, die willen – een heerlijk kopje koffie heeft klaarstaan. Degenen, die even willen rondkijken – een buitenkansje – bij de grote parkeerplaats als ook bij de blokhut ligt een prachtige omgeving met fantastische wandel en ski-routes. De deelnemers krijgen hier hun eerste bevoorrading en controle-scan.
Na het verlaten van deze controlepost gaan de deelnemers na 1km de afdaling in richting Auw bei Prüm richting Belgische grens. Ze vervolgen hun weg via een rustig wegenstelsel door een mooi glooiend gebied. De dorpjes, die ze passeren zijn amper het vermelden waard. Voor de controlepost 2 bereikt wordt zal nog wel de Baraque Michel beklommen moeten worden. Na 130 km wordt controlepost nr. 2 in Baelen bereikt.

Na de bevoorrading is er voor gekozen om de drukte rondom Aken en Luik te mijden. Via de gemeenten Polombières en Voeren komen we via Slenaken Nederland binnen gefietst. Van hieruit gaat het gestaag via o.a. Gulpen, Wijlre en Nuth naar de nieuwe controlepost 3 bij VV Alfa Sport aan de Oirsbekerweg te Oirsbeek (176 km).

Het traject hierna sluit snel aan bij de route van de “coronatocht” in 2021. Bij Jabeek gaan we weer Duitsland in Via Susterseel, Heilder en Isenbruch gaat we naar de Duits-Nederlandse grens bij Nieuwstadt. Hier worden een aantal kilometers door een groot open gebied gefiest; er kan sprake zijn van veel wind ‘op kop’; dit krijg je – gratis – als compensatie voor het dalen!
Wij blijven maar kort in Nederland. Met nog iets meer dan 60 km te gaan, steken we via het smalste stukje Nederlands Limburg (via Susteren en Roosteren) weer de grens en de Maas over naar het Belgische Maaseik. Ook hier mijden we grotendeels de stad en rijden we via de zuidkant door mooie natuur naar de 4e en laatste controlepost in Neeroeteren (= 215 km).
Als we dan voor de laatste keer onze foerage op orde hebben gebracht en onze overgebleven adrenaline aanspreken om de laatste 39 km naar de finish te voltooien, hebben we nog een mooie route (o.a.) langs de Zuid-Willemsvaart in petto. We passeren onderweg de steeds meer bekende plaatsjes (vanuit de regio) zoals Tongerloo, Sint-Huibrechts-Lille en Achel. In Achel rijden we dit jaar om de dorpskern heen naar de Maastrichterweg. Hier aangekomen kunnen we – met nog 6 km voor de boeg – ons klaarmaken voor de magistrale ontvangst en het eindpunt in Valkenswaard (= 254 km).
Voor degenen, die het nog niet weten, ……. we maken nog een mooi rondje op de Markt langs de terrassen, over het podium om met de rillingen over de rug en brokken in de keel de spokesman te woord te staan. De tocht is voltooid.
Elk jaar weer worden de toerrijders zo op feestelijke wijze en door veel publiek ontvangen. De eerste deelnemers zullen omstreeks 14.30 uur dit eindpunt bereiken. Na de rondgang over de Markt gaan de deelnemers met de fiets aan de hand café ‘De Bel’ binnen, waar aan elke deelnemer die de tocht heeft uitgereden, een mooie herinneringstrofee wordt uitgereikt.
Tijdens deze 44e editie zijn er op de Markt weer speciale voorzieningen (met name voor de jonge jeugd!) aangebracht. Iedereen is van harte welkom!
Deze tocht moet je ooit in je leven gereden hebben – na ruim 40 jaren ervaring is het uitrijden van Diekirch-Valkenswaard een eeuwig pronkstuk op ieders CV. Vraag het na aan de helden, die je vooraf zijn gegaan.

Toertocht details 255 km

Starttijd
07:00 - 07:30 uur.
Deelnemers verwacht
Rustig, je hebt alle ruimte om van de route en de verzorging te genieten.
Startlocatie
Rue Joseph Merten
plan route
Hoogtemeters
2.102 hm
Kosten deelname bij voorinschrijven
€ 35,00 (BASIC account)
€ 32,00 (PLUS account & NTFU-lid)
De online inschrijving is geopend tot en met 20 augustus 2024.
Organisatie
Stichting Wieleraktiviteiten Wim Kemps
Website
www.diekirch-valkenswaard.nl
Kenmerken
De route is op de volgende manieren te volgen
GPS
Pijlen

Wat anderen van deze toertocht vonden.

Er zijn geen reviews voor deze toertocht.