• Zaterdag 15 jun
  • Leek (Groningen)

Leekstertaktocht

  • Racefiets

De Leekster Tak tocht ontleent zijn naam aan een oud gebruik waarbij schaatsers die over het dichtgevroren Leekstermeer aankwamen in Leek, een van papier gemaakte tak kregen die op hun hoed of jas werd bevestigd. De fietstocht kent een lange- en een kortere route.

De lange versie is 120 km lang en voert over verkeersluwe wegen en fietspaden langs het Leekstermeer en daarna door het oude dal van het Reitdiep naar Winsum, dat in 2020 uitgeroepen is tot het mooiste dorp van Nederland. Vervolgens fietsen we door het Hogeland, een hoger gelegen kleigebied met uitgestrekte akkers en weilanden, en pittoreske wierdendorpen zoals Stitswerd en Usquert.
In het mooie Baflo komen we bij de bevoorradingspost, hier kunnen de bidons bijgevuld worden met sportdrank en/of water. En er is gelegenheid om een kop koffie met iets lekkers te kopen.
De route gaat verder door het Hogeland naar het westen richting Zoutkamp, een oud vissersdorp dat vroeger gelegen was aan de Lauwerszee. Vervolgens pakken we een klein stukje Friesland mee waarna we door het Groninger Westerkwartier fietsen met zijn mooie houtsingellandschap, naar de finish in Leek.

De kortere versie van 70 km kent geen bevoorrading.
Deze tocht gaat eveneens eerst langs het Leekstermeer. Daarna komen we door een zeer rustig, oud weidegebied met her en der verspreide boerderijen. Het laatste stuk komen we, net als bij de lange route, door het houtsingellandschap dat zo kenmerkend is voor het Groninger Westerkwartier.

Beide routes gaan door vlak gebied en zijn geschikt voor iedere wielrenner, dus ook als je wat minder ervaring hebt is deze tocht goed te volbrengen.

Let op: de routes zijn niet uitgepijld, eigen navigatie is dus noodzakelijk!

Toertocht details 70 km

Starttijd
08:00 - 11:00 uur.
Deelnemers verwacht
Rustig, je hebt alle ruimte om van de route en de verzorging te genieten.
Startlocatie
De Schelp 35
plan route
Hoogtemeters
21 hm
Kosten deelname
€ 7,00 (BASIC account)
€ 6,00 (PLUS account & NTFU-lid)
De online inschrijving is geopend tot en met 14 juni 2024.
Kosten deelname bij voorinschrijven
€ 6,00 (BASIC account)
€ 5,00 (PLUS account & NTFU-lid)
De online inschrijving is geopend tot en met 14 juni 2024.
Organisatie
SFC Westerkwartier
Website
sfcwesterkwartier.nl
Kenmerken
Scan & Go
Daginschrijving mogelijk
De route is op de volgende manieren te volgen
GPS

Wat anderen van deze toertocht vonden.

Er zijn geen reviews voor deze toertocht.