• Zondag 18 aug
  • Weesp (Noord Holland)

Beemster Toertocht

  • Racefiets

De Beemster toertocht (130 km) gaat vanaf Weesp langs de Gaasp naar het Diemerbos en het Penbos om dan via de Nesciobrug en de Schellingwouderbrug het Waterland in te gaan. Via Zuiderwoude, Monnickendam, Volendam en Edam naar Oosthuizen en Beets door de Noordbeemster-, Westbeemster- en Eilandspolders. Rond het jaar 800 was het gebied, dat nu de gemeente Beemster vormt, bedekt met veen. Beemster is afgeleid van Bamestra, de naam van een riviertje in het gebied. Ontginning van het veen door de mens in combinatie met stormvloeden leidde ertoe dat dit riviertje in de periode 1150-1250 uitgroeide tot een binnenzee, een meer dat in open verbinding stond met de Zuiderzee en door de Where met de Purmer. In 1607 werd besloten om de Beemster droog te maken. Jan Adriaanszoon Leeghwater, timmerman en molenbouwer uit De Rijp, speelde daarbij een belangrijke rol als adviseur, opzichter en toezichthouder op de molenbouw. Het is echter een misverstand dat Leeghwater belast is geweest met algehele leiding bij deze drooglegging. Sinds 1999 staat de gehele droogmakerij Beemster op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. In de Beemster liggen vijf forten als onderdeel van de Stelling van Amsterdam.
Via de mooie dorpjes Driehuizen, Graft en De Rijp naar Middenbeemster en Kwadijk. Vervolgens om Purmerend heen naar Ilpendam en vervolgens door de Volgermeerpolder en Waterland terug naar Weesp. De 130km variant van de toertocht is alleen als GPX beschikbaar.
Het kortere versie van de Beemster toertocht (95 km) volgt dezelfde route maar gaat voor Oosthuizen linksaf richting Kwadijk om daar dezelfde route terug naar Weesp te volgen. De 95km variant van de toertocht is uitgepijld en ook als GPX beschikbaar.
Het kortste versie (70 km) volgt dezelfde route maar gaat vanaf Monnickendam linksaf richting Ilpendam om daar dezelfde route terug naar Weesp te volgen. De 70km variant van de toertocht is uitgepijld en ook als GPX beschikbaar.

Toertocht details 70 km

Starttijd
09:00 - 10:30 uur.
Deelnemers verwacht
Rustig, je hebt alle ruimte om van de route en de verzorging te genieten.
Startlocatie
Papelaan 126
plan route
Hoogtemeters
42 hm
Kosten deelname
€ 6,00 (BASIC account)
€ 5,00 (PLUS account & NTFU-lid)
De online inschrijving is geopend tot en met 17 augustus 2024.
Kosten deelname bij voorinschrijven
€ 6,00 (BASIC account)
€ 5,00 (PLUS account & NTFU-lid)
De online inschrijving is geopend tot en met 17 augustus 2024.
Organisatie
TFC Weesp
Website
tfcweesp.nl
Kenmerken
Daginschrijving mogelijk
De route is op de volgende manieren te volgen
GPS
Pijlen

Wat anderen van deze toertocht vonden.

Er zijn geen reviews voor deze toertocht.