• Zondag 30 jun
  • Weesp (Noord Holland)

Markermeer Toertocht

  • Racefiets

Op zondag 30 juni organiseren we als TFC Weesp weer de toertocht Rondom het Markermeer (160 km). Er zijn ook twee kortere afstanden: naar Monnickendam (60 km) en naar Marken (80 km). De toertocht Rondom het Markermeer (160 km) is het kleine broertje van het rondje IJsselmeer (327 km), de helft in afstand maar zeker zo uitdagend en afwisselend.
Wij rijden rechtsom, het water van het Markermeer is dus steeds aan je rechterkant. Vanuit Weesp rijden we naar IJburg en via de Schellingwouderbrug naar Waterland. Na Broek in Waterland richting Monnickendam waar de routes zich splitsen. De 60km variant gaat na Monnickendam via Uitdam en Durgerdam weer terug naar Weesp. De 80 km variant gaat vanaf Monnickendam naar Overleek en ook nog naar Marken om vervolgens ook via Uitdam en Durgerdam terug naar Weesp te gaan.
De 160km variant gaat na Monnickendam verder naar Edam en Hoorn. Bij Enkhuizen slaan we vervolgens direct rechtsaf de Markerwaarddijk op (ook bekend als de dijk Lelystad – Enkhuizen of de Houtribdijk) en fietsen langs de Trintelhaven naar Lelystad. Deze 26 kilometer lange dam was oorspronkelijk bedoeld voor de inpoldering van het zuidwestelijk gedeelte van het IJsselmeer tot een geprojecteerde Markerwaard, maar in 2003 is definitief besloten deze IJsselmeerpolder niet aan te leggen. Rechts heb je dus het Markermeer, links het IJsselmeer.
De dam werd zowel vanuit Lelystad als vanuit Enkhuizen aangelegd. Het laatste gat werd op 4 september 1975 officieel gesloten. Prins Claus plaatste ter herdenking van die gelegenheid een sluitsteen, die zich bevindt bij hectometerpaal 68,3. Op 14 december 1976, ruim een jaar nadat de dam gereed was, werd de weg erover geopend. Hij verbindt de steden Enkhuizen (provincie Noord-Holland) en Lelystad (Flevoland). De zuidoostelijke helft van de Markerwaarddijk, tussen het Bataviastrand en de Trintelhaven, is met 14 kilometer de langste ononderbroken weg van Nederland.
Het is een dijk in de benaming, maar het is een dam. Een dijk scheidt het water van het land en een dam scheidt water van water.
Na Lelystad langs en door de Oostvaardersplassen en over de Oostvaardersdijk langs het Almeerderstrand via Muiderberg terug naar Weesp.

Toertocht details 60 km

Starttijd
09:00 - 10:30 uur.
Deelnemers verwacht
Rustig, je hebt alle ruimte om van de route en de verzorging te genieten.
Startlocatie
Papelaan 126
plan route
Hoogtemeters
24 hm
Kosten deelname
€ 6,00 (BASIC account)
€ 5,00 (PLUS account & NTFU-lid)
De online inschrijving is geopend tot en met 29 juni 2024.
Kosten deelname bij voorinschrijven
€ 6,00 (BASIC account)
€ 5,00 (PLUS account & NTFU-lid)
De online inschrijving is geopend tot en met 29 juni 2024.
Organisatie
TFC Weesp
Website
tfcweesp.nl
Kenmerken
Scan & Go
Daginschrijving mogelijk
De route is op de volgende manieren te volgen
GPS
Pijlen

Wat anderen van deze toertocht vonden.

Er zijn geen reviews voor deze toertocht.