• Maandag 20 mei 2024 2024
  • Weesp (Noord Holland)

Lek & Vecht Toertocht

  • Racefiets

De Lek- en Vechttocht is een tocht met afstanden van 35 km, 70 km en 120 km. Voor zowel de prestatieve als recreatieve fietser zijn dit fraaie waterrijke routes in de Gooi en Vechtstreek en de provincie Utrecht. De tocht verlaat Weesp via de Vecht, langs het Naardermeer, de Ankeveense en Kortenhoefse plassen om vervolgens via Fort Kijkuit (35 km route) en Vreeland terug te keren naar Weesp. Fort Kijkuit is een vestingwerk van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Het diende ter afsluiting van de weg tussen Loosdrecht en Vreeland met het ernaast gelegen Hilversums Kanaal. Het fort werd gebouwd in 1844 en aangepast in 1880.
De 70 km en 120 km routes slaan bij Kortenhoef af en gaan via ’s Graveland naar Hollandsche Rading om via het Vuursche Pad naar Maartensdijk te fietsen. Hier buigt de 70 km route af naar Westbroek om via de Maarsseveense Plassen naar Maarssen en vervolgens langs de Kanaaldijk Oost het Amsterdam-Rijnkanaal richting Nieuwersluis te volgen. Nieuwersluis ligt halverwege Loenen en Breukelen en is gebouwd rondom een sluis tussen de Vecht en de Angstel. Nieuwersluis lag in 1672 vóór de Oude Hollandse Waterlinie. Dat veranderde in mei 1673 toen het werd heroverd, versterkt en er nieuwe inundaties rondom het dorp kwamen. Voortaan maakte Nieuwersluis deel uit van de Oude Hollandse Waterlinie. In 1849 werd het huidige Fort Nieuwersluis gebouwd als onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Dan via Loenen aan de Vecht helemaal langs de Vecht terug naar Weesp.
De 120 km route gaat vanaf Maartensdijk rechtdoor naar Groenekan en vervolgens langs de Hooge Kampse Plas en Fort Voordorp naar De Bilt en Utrecht Science Park. Via Bunnik, Odijk en Werkhoven passeren we het Amsterdam-Rijnkanaal over de Goyerbrug om bij De Heul de Lekdijk op te fietsen. We vervolgen de Lekdijk tot aan Fort Werk aan de Korte Uitweg, de pauzeplaats. Fort Werk aan de Korte Uitweg was onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie en werd gebouwd tussen 1873 en 1879. Fort Werk aan de Korte Uitweg ligt 1000 meter ten noorden van Fort Honswijk en maakt deel uit van de Stelling van Honswijk.
Dan weer terug naar de Lekdijk, langs Tull en ’t Waal om naar de Prinses Beatrixsluis. Dit is een sluizencomplex met drie kolken. De lengte van de twee oudste kolken is 225 meter en de breedte is 18 meter. Deze sluizen zijn inmiddels een Rijksmonument en behoren tot het Unesco erfgoed. Er lagen tot 2016 twee gelijke kolken naast elkaar. Dit werd vooral toegepast op kanalen waarin veel scheepvaartverkeer is. Met twee sluizen kan separaat in beide richtingen worden geschut en zal de op- en neergaande scheepvaart elkaar niet hinderen. In verband met het toegenomen verkeer op het Lekkanaal en de schaalvergroting in de binnenvaart is in 2012 besloten een derde schutkolk aan te leggen aan de oostzijde van de bestaande sluis. Deze is op 6 februari 2019 in gebruik genomen. Het Lekkanaal is tegelijk verbreed om extra ligplaatsen te creëren. Met de aanleg van de extra kolk is een knelpunt in de vaarweg tussen Amsterdam, Rotterdam en Antwerpen weggenomen. De nieuwe kolk heeft een lengte van 276 meter en is 25 meter breed.
De drie kolken vormen via het Lekkanaal de scheepvaartverbinding tussen de rivier de Lek en het Amsterdam-Rijnkanaal. Deze sluis was in 1938 als eerste bouwwerk vernoemd naar de toen net geboren prinses Beatrix.
Vervolgens via Vreeswijk langs de zendmast bij Lopik en de Hollandsche IJssel en het Maximapark naar Maarssen om tenslotte dezelfde route terug naar Weesp te fietsen. Het Máximapark is een stadspark, gelegen in het westen van de gemeente Utrecht. Het park is genoemd naar prinses, later koningin Máxima.
Het vormt het groene centrale hart van de grote stadsuitbreiding van Utrecht ten westen van het Amsterdam-Rijnkanaal, die begon in de tweede helft van de jaren 1990. Dit gebied telde in 1995 ongeveer 18.000 inwoners. In 2020 is dit aantal gestegen naar ruim 90.000. Het Máximapark ligt centraal ten opzichte van Leidsche Rijn aan de oostzijde, De Meern aan de zuidzijde en Vleuten aan de westzijde van het park.
Aanvankelijk heette dit park het Leidsche Rijn Park. Op 17 mei 2011 kreeg het park zijn nieuwe naam ter ere van de veertigste verjaardag van toen nog prinses Máxima.
Het Máximapark heeft een oppervlakte van 300 hectare en is hiermee een van de grootste stadsparken in Nederland.
Door het park loopt een 8 km lange, gemiddeld zes meter brede asfaltweg met de naam Het Lint. Het Lint is gedeelde ruimte, men kan hier fietsen, skaten, hardlopen en wandelen. Voor gemotoriseerd verkeer is dit verboden terrein. Deze weg gaat het hele park rond en heeft geen begin of einde.
De toertocht is voornamelijk vlak, de 120 km route kent 180 hoogtemeters, vooral opritten bij bruggen en dijken.

Toertocht details 35 km

Starttijd
09:00 - 10:30 uur.
Deelnemers verwacht
< 500
Startlocatie
Papelaan 126
plan route
Hoogtemeters
6 hm
Kosten deelname
€ 6,00 (BASIC account)
€ 5,00 (PLUS account & NTFU-lid)
De online inschrijving is geopend tot 19 mei 2024.
Kosten deelname bij voorinschrijven
€ 6,00 (BASIC account)
€ 5,00 (PLUS account & NTFU-lid)
De online inschrijving is geopend tot 19 mei 2024.
Organisatie
TFC Weesp
Website
tfcweesp.nl
Kenmerken
Scan & Go
Daginschrijving mogelijk
De route is op de volgende manieren te volgen
GPS
Pijlen
Prijs-kwaliteitverhouding
Route en omgeving
Verzorging onderweg
Voorzieningen startlocatie
Route-aanduiding

Wil je de reacties op deze toertocht zien?

Log in of registreer