• 92,0 km
  • Loenen (Gelderland)

Gravelfeest op de Veluwe

De Veluwe heeft zoveel meer te bieden dan de Posbank. Ga van de gebaande paden en ontdek het uitgestrekt gravelparadijs tussen Apeldoorn en Arnhem. Waan je even in Toscane wanneer je door het glooiende landschap van de Loenermark fietst en geniet van de uitgestrekte heidevelden in het Deelerwoud en rond Radio Kootwijk. Stop zeker voor een foto van dit iconische gebouw dat vroeger een sleutelrol vervulde in de communicatie tussen Nederland en Nederlands Indië. Na een korte pauze zak je weer af richting Beekbergen en Loenen voor de laatste gravelstrook langs de hoogste waterval (15m) van Nederland. De route gaat niet door het Kroondomein het Loo en is dus het hele jaar door met je gravelbike te fietsen. Zo'n 40% van de route gaat over compacte gravel, ook prima te doen met de racefiets (minimaal 28mm banden).

  • Gravelbike
  • 92,0 km

Route details

Afstand
92,0 km
Hoogtemeters
527 hm
Startlocatie
Parkeerplaats Ramenberg
plan route
Omgeving
Bos, Polder, Heide, Weide/akkers
Terrein
Goede wegen, Gravelpaden
Vignet nodig?
Nee
Bandenadvies
Schwalbe adviseert een snel profiel voor en een allround profiel met voldoende grip achter.
Lees meer >>

Wat anderen van deze route vonden.

Erg mooi, iets te veel verharde paden/wegen.
Prachtig, mooie afwisseling van heide, bos en heuveltjes
Deze route is een aanrader voor de natuurgenieters. De omgeving is prachtig, zeker nu de heide in bloei staat. Specifiek voor het gravelen kan ik de route niet aanbevelen. Alleen tussen Beekbergen en Deelen zijn regelmatig gravelstroken te vinden (brede halfverharde paden). Ik heb de tocht op een gravelbike met 38 mm banden gereden. Op de racefiets met 28 mm banden had ook prima gekund (5/6 bar).
Ik vond het een route met twee gezichten. Het beginstuk door de Loenermark is gravel van het allerhoogste niveau. Het middenstuk volgt veel bekende wegroutes, onder meer via radio Kootwijk. Niet veel gravel aan (tenzij je op de gravelweg naast het fietspad gaat rijden), maar aan de andere kant vind ik dit 1 van de mooiste fietstrajecten van Nederland, dus moet je dan zeuren dat het veel beton is? Tegen het einde van de route kom je weer een aantal gravelstroken tegen waar je heerlijk je fiets de sporen kunt geven en uiteindelijk lekker uitfietsen op de laatste sectie. Al met al een gevarieerde route in prachtige omgeving. Ik was bepaald niet voor het eerst in dit gebied en zag met name de Loenermark veel mooier dan met de wegfiets. Ik reed met mijn gravelbike met 37 mm en dat gaat super, met 25 mm onder je wegfiets heb je denk ik wel een grote uitdaging op een aantal stroken met wat groffer grind.