Populariteit wielersport groeit, met name onder jonge vrouwen
133.000 vrouwen jonger dan 35 jaar die wielrennen, mountainbiken of gravelbiken
De ANWB liet uitrekenen dat er 27.000 hectare aan ruimte nodig is, willen we ervoor zorgen dat iedereen ook in de toekomst genoeg groen en natuur in de buurt heeft. Tot 2050 is zelfs zo’n 63.000 hectare extra nodig.
Genoeg groen om je heen is goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Het zorgt er ook voor dat je prettig kunt blijven wonen, werken, leven én - ons ons geval - lekker kan blijven fietsen. De NTFU is het eens met de ANWB dat provincies en gemeenten daarom méér ruimte voor natuur en landschapsgebied moet maken.
In veel recreatie- en natuurgebieden is het nu al erg druk. Steeds meer mensen trekken er graag op uit om te wandelen, fietsen, hardlopen, paardrijden of gewoon even naar buiten willen, maar er is ook te weinig ruimte in de natuur om dit te kunnen doen. Dat zorgt voor spanningen tussen mensen en verstoring van de natuur.
Gemiddeld in Nederland is er 308 vierkante meter groen per inwoner beschikbaar. Daarmee is de hoeveelheid groen om te recreëren in 100 jaar tijd met een factor 5 afgenomen. Vooral mensen die in en rondom grote steden wonen, hebben steeds minder groen in hun buurt. Daardoor wordt het voor veel mensen steeds minder prettig om daar te wonen. Ze hebben minder ruimte om te bewegen, sporten en ontspannen.
De NTFU wil dat ook wielrenners, mountainbikers en gravelbikers van de natuur kunnen blijven genieten. De wielersportbond zet zich er daarom voor in dat je kunt blijven mountainbiken, gravelbiken en wielrennen. De adviseren routebureaus en gemeenten over mountainbikeroutes en komen in actie als bijvoorbeeld mountainbikeroutes of bospaden gesloten dreigen te worden. Dat doet de NTFU door lokale trailcrews en wielerverenigingen te ondersteunen met raad en daad bij te staan.
Ook liet de NTFU onderzoek doen naar de effecten van mountainbikeroutes. Track Landscapes concludeerde aan de hand van Strava Metro-data dat mountainbikeroutes er juist voor zorgen dat er juist minder overlast is voor wandelaars en de natuur. Mountainbikers blijven netjes op het juiste pad. Dankzij die data kan de NTFU bij provincies en gemeenten onderbouwen dat het sluiten van mountainbikeroutes of weren van mountainbikers uit de natuur is niet verstandig en ook niet nodig is.
Redactie Fietssport
133.000 vrouwen jonger dan 35 jaar die wielrennen, mountainbiken of gravelbiken
Sport is ook politiek. Dus Den Haag, kom in beweging. Geef de fietser de ruimte!
Samen met zoveel als mogelijk fietsers, vieren we de start van het fietsseizoen.
Daardoor is er veel aandacht in de media over de onzekere toekomst van tochten.
Kan jouw MTB-rondje een upgrade gebruiken? Meld ze dan aan voor het Trailfund.