• Ons werk
  • Gewijzigd op 15 augustus 2023

Meer ruimte en routes voor mountainbikers, gravelbikers en wielrenners

We hebben steeds minder ruimte om buiten te sporten en ontspannen. Dat wordt duidelijk uit onderzoek van de ANWB. De NTFU vindt dat Provincies daarom meer ruimte voor groen mét mooie routes voor mountainbikers, gravelbikers en wielrenners moet maken.
Meer ruimte en routes voor mountainbikers, gravelbikers en wielrenners
Meer ruimte en routes voor mountainbikers, gravelbikers en wielrenners

De ANWB liet uitrekenen dat er 27.000 hectare aan ruimte nodig is, willen we ervoor zorgen dat iedereen ook in de toekomst genoeg groen en natuur in de buurt heeft. Tot 2050 is zelfs zo’n 63.000 hectare extra nodig.

Genoeg groen om je heen is goed voor je fysieke en mentale gezondheid. Het zorgt er ook voor dat je prettig kunt blijven wonen, werken, leven én - ons ons geval - lekker kan blijven fietsen. De NTFU is het eens met de ANWB dat provincies en gemeenten daarom méér ruimte voor natuur en landschapsgebied moet maken.

Groen is goed, méér is beter!

In veel recreatie- en natuurgebieden is het nu al erg druk. Steeds meer mensen trekken er graag op uit om te wandelen, fietsen, hardlopen, paardrijden of gewoon even naar buiten willen, maar er is ook te weinig ruimte in de natuur om dit te kunnen doen. Dat zorgt voor spanningen tussen mensen en verstoring van de natuur.

Gemiddeld in Nederland is er 308 vierkante meter groen per inwoner beschikbaar. Daarmee is de hoeveelheid groen om te recreëren in 100 jaar tijd met een factor 5 afgenomen. Vooral mensen die in en rondom grote steden wonen, hebben steeds minder groen in hun buurt. Daardoor wordt het voor veel mensen steeds minder prettig om daar te wonen. Ze hebben minder ruimte om te bewegen, sporten en ontspannen.

Ruimte voor routes en paden

De NTFU wil dat ook wielrenners, mountainbikers en gravelbikers van de natuur kunnen blijven genieten. De wielersportbond zet zich er daarom voor in dat je kunt blijven mountainbiken, gravelbiken en wielrennen. De adviseren routebureaus en gemeenten over mountainbikeroutes en komen in actie als bijvoorbeeld mountainbikeroutes of bospaden gesloten dreigen te worden. Dat doet de NTFU door lokale trailcrews en wielerverenigingen te ondersteunen met raad en daad bij te staan.

Ook liet de NTFU onderzoek doen naar de effecten van mountainbikeroutes. Track Landscapes concludeerde aan de hand van Strava Metro-data dat mountainbikeroutes er juist voor zorgen dat er juist minder overlast is voor wandelaars en de natuur. Mountainbikers blijven netjes op het juiste pad. Dankzij die data kan de NTFU bij provincies en gemeenten onderbouwen dat het sluiten van mountainbikeroutes of weren van mountainbikers uit de natuur is niet verstandig en ook niet nodig is. 

Samen sterker

Wielersportbond NTFU zet zich in voor wat jij als wielrenner, mountainbiker of gravelbiker belangrijk vindt en laat jouw stem horen bij overheden, natuurbeheerders en andere organisaties. Dankzij de steun van meer dan 75.000 leden kan de NTFU dit werk blijven doen en uitbreiden. Zo kun jij blijven genieten van de fietssport: op de weg, op de trails en alles daar tussenin. Ben je nog geen lid? Sluit je dan aan, steun het goede werk en profiteer van veel voordeel
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant