• 16,0 km
  • Schoorl (Noord Holland)

MTBroute Schoorl

De route is in 1996 aangelegd langs de mooiste plekken in het duin. Als je start in de zuidoosthoek van de Schoorlse Duinen ga je eerst dwars door de donkere dennenbossen. De route kent hier veel hoogteverschillen. Na het bos kom je bij het open duin. Om dit weidse landschap te bewonderen moet je eerst de Zwarte Blink beklimmen. Boven op dit uitkijkpunt heb je een prachtig uitzicht. In augustus en begin september kun je hier genieten van de paars bloeiende heidevelden. Het parkoers gaat verder door de bossen. Je rijdt dan vlak langs zee en het nieuwe natuurgebied De Kerf. De route gaat hier verder door de bossen naar het hoogste punt van de route: De Schoorlse Nok. Dit is ??n van de hoogste duinen van Schoorl, en zelfs van Nederland. Je staat dan 48 meter boven NAP. Zelfs voor de ervaren biker is deze klim behoorlijk afzien. De route gaat ongeveer 560 meter over het gewone fietspad (je bent hier 'gewoon' fietser, pas je snelheid dus aan aan de omstandigheden).

  • Mountainbike
  • 16,0 km

Route details

Afstand
16,0 km
Hoogtemeters
0 hm
Startlocatie
- Schoorlse Duinweg, 1871 AE in Schoorl
- Dr. van Steijnweg in Schoorl
- Blijdesteinse weg in Berg
plan route
Omgeving
Bos, Duinen/strand
Terrein
Gravelpaden, Singletracks
Vignet nodig?
Nee

Wat anderen van deze route vonden.

Ik fiets deze route vaak. Het is, denk ik, 1 van de meest uitdagende MTB-routes in NL, zo niet DE meest uitdagende. Technisch moeilijk door de vele scherpe bochten tussen de bomen, flinke klimmetjes, pittige afdalingen en de soms gevaarlijk diepe kuilen waar je overheen moet springen (of tot stilstand komt ;-)). Conditioneel is de route zwaar vanwege de klimmetjes en het, zeker bij droog weer, rul zand op het deel van de route dat door het onbeboste deel van de duinen gaat. De route is altijd anders omdat er telk
Het mooie is dat de route een mooie strandafgang bij schoorl waar je alleen met fiets of benenwagen kunt komen, op minder dan 1 km passeert.
Doordat de route in de duinen ligt en dus veelal over zandgrond gaat is de route elke week weer anders. Het kan variëren van lekker hard pad tot goed mul zand dit hang af van het jaargetijde en het weer van afgelopen week. Om de mulle stukken berijdbaar te houden maakt men gebruik van schapenhekken deze remmen behoorlijk af maar de truc is om het tempo er in te houden dan rijd het verbazend goed. Verderop is wel weer een stukje om even bij te komen. De route is door iedereen goed te rijden al zit er voor de onervaren mountainbiker wel een paar spannende stukjes in. Zo zijn er drops, een steile brug, en de gevaarlijk(st)e afdaling.
Als je voor het eerst hier gaat fietsen kun je in de problemen komen met je techniek met name de nok is best uitdagend