• 33,3 km
  • Lelystad (Flevoland)

MTBroute Lelystad - Groene long

Hoezo Flevoland vlak? Deze route pakt het ene na het andere heuveltje mee. Hoezo Flevoland alleen maar kaarsrechte wegen? Deze route slingert zoveel dat je er bijna duizelig van wordt. Een dikke dertig kilometer trails liggen voor je noppenbanden als je aan deze route door de groene long van Lelystad begint. Onderweg pak je honderd hoogtemeters mee. Het parkoers bestaat uit drie segmenten: het Zuigerplasbos in het noorden, het Gelderse Hout in het zuiden, en de verschillende stadsbossen die er tussenin liggen. De route door het Zuigerplasbos is ook apart uitgepijld als kinderroute.

Begin je in het Zuigerplasbos, dan zit je sowieso goed. Deze lus heeft namelijk alles in zich wat mountainbiken zo leuk maakt. Klimmetjes, afdalingen, jumps, flowy singletrails en prachtige natuur. Het bos ligt rond de Zuigerplas die is ontstaan door zandwinning voor de aanleg van de dijk langs het IJsselmeer. Zo nu en dan verlaat je het bos om te fietsen met uitzicht op de plas. Maar er zijn ook uitdagendere features, zoals een north shore en technische hekovergangen. Deze lus is voor een deel aangelegd met betongranulaat waardoor deze het hele jaar door super te rijden is.

Houd je van uitdaging, pak dan ook zeker het Bergbos mee. Dit bos doet zijn naam eer aan met zijn korte klimmetjes, steile afdalingen en enkele technische lusjes, aangegeven met rode pijlen. Er wordt continu hard gewerkt om deze route het gehele jaar goed berijdbaar te houden. In droge periodes is deze route een uitstekend alternatief voor routes elders in het land die dan te mul zijn. Bij zeer natte omstandigheden zul je wat meer modderige stukken track tegenkomen en in uiterste gevallen bestaat de kans dat enkele delen van de route moeten worden afgesloten.

  • Mountainbike
  • 33,3 km

Route details

Afstand
33,3 km
Hoogtemeters
61 hm
Startlocatie
Parkeerplaats Zuigerplasbos - Zuigerplasdreef, Lelystad
plan route
Omgeving
Bos
Terrein
Singletracks
Vignet nodig?
Nee

Wat anderen van deze route vonden.

Als 1 van de beheerders van de route ben ik bevoordeeld. Maar ik vind dit een permanente top 25 van Nederland. De ondergrond is kwetsbaar voor intensief gebruik. Dus doe de route een lol en wacht een paar dagen af. De track heeft een paar uitdagende hindernissen in de vorm van hekovergangen en rijen steigers over modderpoelen. Afstappen en lopen is geen schande want je kan vallen. Overal is er een by pass / chicken run. Op strava zie je allerlei leuke segmenten van de track en kun je jezelf vergelijken met anderen: haal je die top 10 klassering?
De route is goed in delen te rijden van 10 km of 20 km. Zoals gemeld hebben we vice versa stukken omdat het bos daar erg smal is (oa bij de begraafplaats). In het Zuigerplasbos kom je door het belevenissenbos en natuurparkje met semi-wilde paarden. Regelmatig kom je kleine verhogingen tegen die ruiters moeten ontmoedigen om onze track te gebruiken -mag ook niet trouwens- . Alle hindernissen zijn getest en veilig bevonden.