Laatst gewijzigd op 11 augustus 2020
Laatst gewijzigd op 11 augustus 2020

Toertocht rijden ná 1 juli? Check deze tips

Goed nieuws: de eerste tochten staan weer op onze kalender. Maar, hoewel je gewoon een toertocht kunt rijden, gelden er nog wel een aantal regels. Met deze 7 tips sta je goed voorbereid aan de start.
Toertocht rijden ná 1 juli? Check deze tips
Toertocht rijden ná 1 juli? Check deze tips

Sinds 1 juli mogen we weer in een groep fietsen én mogen er toertochten georganiseerd worden. Daar zijn ook wij, als wielersportbond én fietsliefhebbers, heel blij mee. De eerste tochten in juli en augustus staan op onze kalender. Het actuele overzicht vind je hier.

Regels van de Rijksoverheid

Voor jou als deelnemer van een toertocht geldt per 1 juli:

  • De 1,5-meter-regel voor sporters onderling vervalt. Tijdens de toertocht hoef je onderling dus geen 1,5 meter afstand te houden. Fietsen in een groep mag dus. 
  • Je houdt onderweg wél 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers. 
  • Bij de start-, finish- en pauzeplaats moet je onderling wél 1,5 meter afstand houden. 
  • Ook in de kleed-, toilet en doucheruimtes en kantine houd je 1,5 meter afstand. 
  • Je volgt de hygiënevoorschriften van het RIVM en de toertochtorganisator op.
  • Er mogen maximaal 250 toeschouwers bij het evenement aanwezig zijn. De toeschouwers moeten wel 1,5 meter afstand tot elkaar houden. 

1. Schrijf je van te voren in

Zo hoef je geen formulieren in te vullen of te wachten in de rij. Bij de inschrijftafel hoef je niet meer met contant geld te betalen, waarmee je handcontact vermijdt. Dit helpt de verspreiding van het coronavirus te beperken. Bovendien ben je verzekerd van een startbewijs. Vaak kun je ook al aangeven welke starttijd jouw voorkeur heeft.

2. Gebruik je Scan & Go-pas

Je gaat snel van start met je Scan & Go-pas. Daarmee voorkom je dat je in de rij moet staan voor de inschrijftafel. Heb je een Fietssport PLUS-account? Dan heb je automatisch een Scan & Go-barcode. Je vindt jouw barcode digitaal op jouw profielpagina. Wanneer je van Fietssport een snelkoppeling maakt op je smartphone heb je deze barcode altijd bij de hand.

3. Sta 10 minuten van tevoren aan de start

Houd je aan de starttijd van jouw voorkeur en wees op tijd. Sta maximaal 10 minuten van te voren klaar aan de start. Zo voorkom je dat het te druk wordt bij de start.

4. Neem je eigen eten en drinken mee

Zorg voor een goed gevulde bidon en voldoende te eten voor onderweg. Is er een verzorgingspost onderweg? Dan bieden vrijwilligers alleen gesloten repen aan en de watervoorziening wordt na ieder gebruik schoongemaakt.

5. Gebruik je eigen bidon

Drink alleen uit je eigen bidon. Neem voor de zekerheid twee gevulde bidons mee. 

6. Volg de instructies op

Volg de looproutes en informatieborden op die bij de start-, finish- en pauzeplaatsen hangen. Dat geldt ook voor de parkeerplaats, fietsenstalling, inschrijfbureau en bij toilet-, kleed- en doucheruimtes. Houd je ook aan de instructies die je krijgt van de vrijwilligers: zij doen hun uiterste best om onder de geldende maatregelen voor jou een uitdagende maar veilige toertocht te organiseren.

7. Houd rekening met andere weggebruikers

Het klinkt misschien betuttelend en overbodig, maar geef 1,5 meter afstand aan andere weggebruikers die je inhaalt en maak op tijd ruimte. Denk goed na over je eigen gedrag als je een toertocht rijdt: andere weggebruikers moeten en willen wél de 1,5 meter afstand bewaren. Wees vriendelijk tegen andere weggebruikers en geef elkaar de ruimte. Je vindt hier tips hoe je onderweg 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers bewaart.

Geschreven door Redactie Fietssport

Deel dit artikel