Routes + Reizen Gewijzigd op 19 februari 2021

Wat betekent dooi voor de MTB-routes?

De lente staat op de stoep. Maar hoe liggen de vaste MTB-routes erbij? Zijn ze door dooi in blubberige glijbanen veranderd? Moet je ze mijden? Veel trail crews geven via hun website of social media de laatste stand van zaken door. Een overzicht.

Wat betekent dooi voor de MTB-routes?

Grote delen van Nederland waren tot begin deze week onder een dik pak sneeuw bedekt, waaronder de vaste MTB-routes. Maar omdat het stevig vroor kon je prima je bike de sporen geven – zonder de trails kapot te rijden.

 

Inmiddels heeft Koning Winter zijn koffers gepakt en is de witte poederdeken als sneeuw voor de zon verdwenen. Achterbleven zijn plassen, blubber en glibberigheid.

 

Volgens trailbouwer Patrick Jansen is de situatie echter niet zo dramatisch als je zou denken. Dit komt omdat de ondergrond niet bevroren was toen de sneeuw viel. Hierdoor heeft de bodem op veel plekken de tijd gehad om te drogen, waardoor het smeltwater nu relatief snel kan weglopen. 

 

Toch duurt het even voordat de boel weer droog is. Tot die tijd doen veel onderhoudsgroepen een dringende oproep om hun tracks de komenden dagen links te laten liggen (trailrespect). Sommige routes, zoals Den Treek en Braambergen, zijn op dit moment zelfs (tijdelijk) afgesloten.

Check hier de trail reports

Gelukkig krijgen we als bikers de komende dagen hulp uit een onverwachte hoek: de weergoden. Het wordt namelijk superzonnig. Dit betekent dat de situatie per dag verandert.

 

Veel trail crews gebruiken naast hun website vooral social media (Facebook-groepen) om je op de hoogte van de laatste trailontwikkelingen te houden. We hebben ze voor je op een rijtje gezet. 

Is het advies om de routes te mijden? Geen probleem met deze 14x alternatieven.

 

Ard Krikke

Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant

Radisson - Reizen - Maart 2021 Radisson - Reizen - Maart 2021
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen