Routes + Reizen Gewijzigd op 2 februari 2022

Verkenning WK-parcours in Vlaanderen

Deze week staat heel Vlaanderen op z’n kop voor het WK wielrennen. Op historische wielergrond vieren ze het 100-jarig bestaan van het WK met de vurige hoop dat een Belg als eerste over de finish in Leuven sprint. Wij gingen alvast op verkenning uit.

Verkenning WK-parcours in Vlaanderen

Dit jaar is het precies 100 jaar geleden dat het allereerste UCI WK wielrennen op de weg plaatsvond. Het decor voor die eerste strijd om de regenboogtrui was destijds het Deense Kopenhagen. Voor België is het de tiende keer dat ze als gastheer voor het WK mogen optreden en hopen natuurlijk vurig op de winst van landgenoot Wout van Aert, als opvolger van Julian Alaphilippe. Maar... Mathieu van der Poel doet toch mee en kan roet in het eten gooien!

Vlak parcours voor de tijdrijders

Vanaf zondag (19 sept) tot en met woensdag (22 sept) staan de tijdritten op het programma, van kust naar kunst, met een start, letterlijk, op het strand van Knokke-Heist en aankomst in het historisch centrum van Brugge. De tijdrijders krijgen een biljartvlak parcours voor de wielen met flink wat lange stukken, waar wellicht ook de wind een rol kan spelen. Het worden, met andere woorden, tijdritten voor de echte specialisten.

De venijnige Flandrien lus

De wegwedstrijden voor vrouwen (25 sept, 157 km) en mannen (26 sept, 268 km) spelen zich voornamelijk af tussen Antwerpen en Leuven. Vanaf de start op de Antwerpse Grote Markt gaat het via Mechelen naar Vlaams-Brabant. Daar wacht de renners in en om Leuven de zogeheten Flandrienlus; twee lussen met venijnige hellingen die elkaar snel opvolgen en de koers zwaar zullen maken. 

“Kasseienstroken ontbreken daarbij uiteraard niet” 

De Moskesstraat in Overijse bijvoorbeeld. Slechts 530 meter lang, met stijgingspercentages tot 18 procent…, dat ga je voelen in de benen. Of de Bekestraat in Eizer. Voormalig veldrijder Sven Nys, geboren en getogen in deze streek, had er nog nooit van gehoord.

Een onbekende helling dus, die voor spektakel kan zorgen in de koers. De Bekestraat telt 510 meter met een gemiddeld stijgingspercentage van bijna 7 procent en een piek van ruim 13 procent.

Ook de lus van zo’n 15 km binnen de stadsgrenzen van Leuven, een universiteitsstad vol prachtige gebouwen, is afzien geblazen met vier klimmetjes. De profrensters zullen dit parcours drie keer rijden, de heren zelfs zeven keer, voordat ze finishen aan het nog verraderlijke vals plat van de Geldenaaksevest.

In deze streek vind je ook de volledig bewegwijzerde route van de voorjaarsklassieker Brabantse Pijl. Daar hebben we al eens onze tanden ingezet. Lees hier meer over dit bijna 100 km tellende parcours. 

Verkenning WK-route

Fietssport redacteuren Ard en Wilma kregen de gelegenheid om deze pittige Flandrien lus van zo’n 60 km zelf te fietsen. De speciaal voor het WK ingerichte Specialized Experience winkel in hartje Leuven stelde het topmodel Aethos ter beschikking voor de routeverkenning. 

Vanuit het oude centrum gaat de route het over glooiende wegen zuidwaarts de stad uit. De moraal is goed, de benen fris en het paradepaardje van Specialized heeft er zin in. De weg golft gemoedelijk op en neer en het geluid van carbon velgen weerkaatst tegen de bakstenen huizen. De dag kan nu al niet meer stuk.

Na een paar kilometer doemt net buiten Huldenberg de eerste scherprechter van de dag op: de Smeysberg, een 630 meter lange beklimming met een gemiddelde stijging van 8,1 procent.

De kaarsrechte strook loopt loodrecht omhoog, op het steilste stuk tikt-ie ruim 17 procent aan. Als naar voer pikkende scharrelkippen zigzaggen we over het gloednieuwe asfalt omhoog. Heerlijk. 

Eenmaal boven is er alle tijd om op adem te komen. De zon staat als een lavalamp aan de hemel en de eerste shirtjes worden open geritst. Via een kilometerslange weg trappen we op ons dooie akkertje naar Terlanen, een dorp van niks. Ergens tussen de typisch Belgische huizen – denk aan rare aanbouwsels, een wirwar van regenpijpen, kitscherige omheiningen – maakt het asfalt plaats voor kasseien en is het weer klimmen wat de klok slaat.

Dit keer krijgen we de Moskesstraat voorgeschoteld. De klim is 530 meter lang (gemiddeld 9,1%) en laat ons alle kanten op stuiteren. Met fietsen heeft dit niks meer te maken. Wel met harken, sleuren, trekken en duwen. Hoewel het er niet echt charmant uitziet, komen we uiteindelijk wel boven. De amper 6 kilo wegende Aethos staat er onbewogen bij. Zijn berijders niet; die hangen als leeggeknepen tubes tandpasta over hun stuur: alle restjes uit de benen gepeurd. 

"Als leeggeknepen tubes tandpasta hangen ze over hun stuur"

Gelukkig zijn de hellingen die hierna volgen een stuk minder pittig. Hoewel: de Bekestraat vanuit Eizer is er toch ook eentje die de kuiten op de pijnbank legt. De kasseienklim is zo egaal als het pokdalige gezicht van een puberende brugklasser. De kinderkoppen liggen zelfs zo ver uit elkaar dat je met gemak je voorwiel tussen een van de spleten zou kunnen parkeren. 

Het laatste stuk van het Flandrien circuit krijgen we nog aardig wat Vlaamse ‘bergskes’ voor de kiezen, zoals de Bergestraat, de Veeweidestraat en wederom de Smeysberg. Vanaf de top van deze asfaltbult loopt de route terug naar Leuven.

De lus door Leuven 

De finale bestaat uit een 15 kilometer lange lus rondom het oude stadscentrum. Ook hier moeten we vol aan de bak. Steile kuitenbijters als de Wijnpers (300 meter, gemiddeld 8,3%), de Anthoniusberg (170 meter, gemiddeld 6,5%) en de Keizersberg (500 meter, gemiddeld 5,6%) doen er alles aan om ons van de fiets te hameren. 

We ruiken echter de stal en in de drukke Bondgenotenstraat bollen we rustig uit. Eerlijk gezegd is het beste er ook wel vanaf. De korte, maar steile beklimmingen hebben er aardig ingehakt.

Als we de fietsen hebben ingeleverd, filosoferen we onder het genot van een pintje hoe explosieve krachtpatsers als Annemiek van Vleuten, Anna van der Breggen, Wout van Aert en (als hij meedoet) Mathieu van de Poel dit deel van het WK parcours zullen verteren.

Op termijn zal deze route geheel worden bewegwijzerd. Zin in kasseien en venijnige klimmetjes? Download hier de 65 km route Flandrien Lus.

Op naar Vlaanderen

Het WK wielrennen is relatief dichtbij huis dit jaar, dus waarom niet afreizen naar onze zuiderburen? Na anderhalf jaar evenementen en wedstrijden zonder of met weinig publiek, kijk je er natuurlijk reikhalzend naar uit om de renners te aanschouwen en aan te moedigen.

Dat kan overal langs het parcours en ook aan de start en de aankomst en vooral in de diverse fanzones. Deze gratis toegankelijke zones bevinden zich bij de start en twee andere locaties in Antwerpen, op twee locaties in Leuven en op de Smeysberg in Huldenberg. Je hebt geen negatief testbewijs nodig of een vaccinatiebewijs. Er geldt ook geen strikte mondkapjesplicht, maar de organisatie adviseert op drukke locaties wel een mondkapje te dragen te dragen, voor de eigen veiligheid en die van de anderen.

Meer routes

Zie het volledige WK-wedstrijdprogramma en alle sportieve/culturele activiteiten die rondom het WK in Leuven op de agenda staan. Voor nog veel meer uitdagende wegroutes in Vlaanderen zie CyclinginFlanders.

Scrol verder om kans te maken op een VIP-ontbijt bij de start in Antwerpen op zondag 26 september!

fotocredit: Joris Knapen

Dit vind je misschien ook interessant

 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen