• Routes + Reizen
  • Gewijzigd op 29 maart 2023

Op 1 en 2 juli gaat de Afsluitdijk voor fietsers open. Hét moment voor Rondje IJsselmeer

Goed nieuws: op zaterdag 1 juli en zondag 2 juli gaat de Afsluitdijk eenmalig open voor fietsers en wandelaars. Beide dagen kun je over het fonkelnieuwe fietspad langs de Waddenzee zoeven. Iemand plannen voor het roemruchte 'Rondje IJsselmeer'?
Op 1 en 2 juli gaat de Afsluitdijk voor fietsers open. Hét moment voor Rondje IJsselmeer
Op 1 en 2 juli gaat de Afsluitdijk voor fietsers open. Hét moment voor Rondje IJsselmeer
Omcirkel zaterdag 1 juli en zondag 2 juli met een dikke stift in je agenda: de Afsluitdijk opent zijn poorten voor fietsers. Het hele weekend kun je tussen 08.00 uur en 18.00 uur over de pas aangelegde asfaltstrook langs de Waddenkant fietsen. Hét moment dus om eindelijk een keer Rondje IJsselmeer (300 km) van je bucketlist te strepen.

Werkzaamheden Afsluitdijk

Het onder wielrenners geliefde fietspad is al sinds 1 april 2019 gesloten vanwege de vernieuwing van de 32 kilometer lange Afsluitdijk. Het openstellen van het fietspad tijdens de werkzaamheden is een complexe operatie: ter hoogte van de spuicomplexen in Den Oever en Kornwerderzand wordt nog volop gewerkt.

Wielersportbond NTFU is dan ook blij dat fietsers deze zomer toch over de beroemde waterkering kunnen peddelen. Samen met het Fietsplatform, Wandelnet en de Fietsersbond maakt de NTFU zich al sinds de afsluiting van de dijk hard voor meer fiets -en wandelmogelijkheden. Na de openstelling op 1 en 2 juli gaat het fietspad (helaas) weer dicht.

Rondje IJsselmeer

Rondje IJsselmeer is beroemd en berucht onder wielrenners. Beroemd omdat het een van de meest iconische routes van ons landje is; niks mooiers dan kilometerslang over prachtige dijken slingeren, in historische vissersplaatsjes een appeltaartje eten, en van Hollandse luchten en vergezichten genieten.

Berucht omdat de 300 kilometer lange lus in een ware slijtageslag kan ontaarden; met je bakkes vol in de wind over de hallucinerend rechte Afsluitdijk stoempen is alleen weggelegd voor bikkels die de blik op oneindig kunnen zetten.

"Niks mooiers dan kilometerslang over prachtige dijken slingeren, in historische vissersplaatsjes een appeltaartje eten en van Hollandse luchten en vergezichten genieten"

Je hebt de keuze uit twee routes: Rondje IJsselmeer langs de waterkant (304 km) óf de Zuiderzee Route (385 km) langs de oude oevers van de voormalige Zuiderzee (buitenom Flevoland). Rondje IJsselmeer start in Muiderberg, de Zuiderzee Route in Baarn, maar je kunt beide routes in principe overal starten.

Fietssport PLUS-leden bekijken en downloaden de routes hieronder.

Download Rondje IJsselmeer

Download Zuiderzee Route

Voor fietsers door fietsers

Wielersportbond NTFU zet zich in voor wat jij als wielrenner belangrijk vindt en laat jouw stem horen bij overheden, natuurbeheerders en andere organisaties. Dankzij de steun van 75.000 andere leden kan de NTFU dit werk blijven doen en uitbreiden. Zo kun jij blijven genieten van de fietssport: op de weg, op de trails en alles daar tussenin. Vanaf 43 euro per jaar ondersteun jij dit werk.

Word PLUS lid

Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant