Overig Gewijzigd op 27 maart 2020

Wil de echte wielrenner opstaan?

Recreanten, wandelaars, e-bikers en wielrenners maken gebruik van dezelfde weg. Houd het gezellig en voorkom ergernis met deze 4 gouden regels.

Wil de echte wielrenner opstaan?

Gezellig, samen fietsen in plaats van eenzaam op de Tacx. Maar waar samen wordt gefietst gaat er ook wel eens wat mis. Het gedrag van collega-wielrenners levert soms ergernis op. In 2014 lanceerde de NTFU daarom de campagne ‘De Echte Wielrenner laat van zich horen’ waarin wielrenners worden aangespoord onveilig gedrag bespreekbaar te maken. Een campagne die ook in 2020 actueel is.

De campagne benoemt een aantal simpel op te lossen ergernissen:

1. Afval dat achteloos wordt weggegooid

Hoeveel moeite is het om die bananenschil of de verpakking van dat sportgelletje even in je zak te stoppen? Wist je dat het minstens een jaar duurt voordat een bananenschil is afgebroken? De verpakking van je sportreep zal nooit volledig worden afgebroken. Als je dan toch een spoor achter wilt laten, doe dat dan online via Strava of Runkeeper.

2. Wielrenners die door rood rijden

Alhoewel we alle natuurkundige wetten tarten met onze snelheden moeten wij ons, net als iedere andere sterveling, gewoon aan de verkeersregels houden. Naast het risico om bij een ongeval betrokken te raken, scoor je hier geen punten mee als het gaat om het verbeteren van het imago van de wielrenner. Was je net bezig een KOM te scoren? Zoek de volgende keer een traject zonder stoplichten.

3. Geschreeuw richting andere weggebruikers

Ben jij nog van de oude stempel die een fietsbel not done vindt? Een belletje kost en weegt haast niets en scheelt ergernis bij andere weggebruikers. Gewoon even bellen als je in wilt halen en een vriendelijk ‘dank je wel’ bij het inhalen. Hoe moeilijk kan het zijn?

4. Wielrenners met bewijsdrang die de groep uit elkaar trekken

Samen uit samen thuis is het credo bij veel wielerclubs. En terecht. Wat zegt het eigenlijk dat je in staat bent je fietsmaten in het rood te laten rijden? Er worden geen prijzen uitgedeeld aan het eind van de rit. Hoogstens een rondje bier. Spreek met elkaar een gemiddelde snelheid af, wijs een wegkapitein aan en luister naar elkaar. En natuurlijk kun je op een geschikt stuk op de route best even sprinten om te kijken wie de beste benen heeft vandaag.

 

Kijk eens in de spiegel

Iedereen maakt wel eens fouten, niets menselijks is ons vreemd, maar leer ervan. Goed voorbeeld doet volgen.

Rondje doen?

Dit vind je misschien ook interessant

Blijven genieten van onze sport

Wielersportbond NTFU zet zich in als belangenbehartiger van de sportieve fietser. Met een Fietssport PLUS-account kun jij het werk van de NTFU ondersteunen.

Upgrade naar PLUS
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen