Laatst gewijzigd op 25 juni 2020
Laatst gewijzigd op 25 juni 2020

Hoe houd je 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers?

Fiets je samen, dan hoef je per 1 juli onderling geen afstand te houden. Fietsen in een groep mag dus weer. Je moet echter nog wel steeds 1,5 meter afstand houden tot andere weggebruikers.
Hoe houd je 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers?
Hoe houd je 1,5 meter afstand tot andere weggebruikers?

Maar hoe doe je dat, afstand houden? De NTFU geeft tips en adviezen:

1. Denk na over de groepsgrootte

In een groep fietsen mag. Gebruik je gezond en denk voor vertrek goed na over de groepsgrootte. Met een kleine groep gaat dat nu eenmaal makkelijker dan met een grote groep. Je kunt bijvoorbeeld voorstellen om de groep op te splitsen en elkaar op een afgesproken pauzeplek te treffen. 

2. Bepaal je route

Laat drukke fietsroutes even links liggen en ga voor een route over rustige wegen. Je vermijdt de drukte en houdt makkelijker 1,5 meter afstand van anderen. Fiets je in een groep? Bespreek voor vertrek de route met elkaar.

3. Kies een rustig moment

Vertrek in het weekend ’s ochtends eerder om de drukte voor te zijn. Of spreek bijvoorbeeld in de avonduren af. Nu het lekker lang licht is, is dat geen probleem.

4. Kijk ver vooruit

Zo heb je voldoende tijd en ruimte om je snelheid aan te passen en je positie op de weg te kiezen als je andere weggebruikers ziet.

5. Gebruik een bel

Daarmee maak je kenbaar aan anderen dat je wil inhalen. Gebruik tekens om de anderen in de groep te waarschuwen voor tegemoetkomend of inhalend verkeer. Zo hoef je niet te roepen naar elkaar.   

6. Haal alleen in als er voldoende ruimte is

Als dat betekent dat je even moet wachten, fiets dan op gepaste afstand achter de ander.

7. Lekke band? Van de weg of fietspad af

Ga bij pech, zoals een lekke band, van de weg of het fietspad af. Zo maak je ruimte voor anderen.

8. Maak afspraken

Bijvoorbeeld over hoe je met elkaar communiceert. Schreeuw zo min mogelijk en spreek tekens met elkaar af: bij afslaan je arm uitsteken en bij stoppen een vuist de lucht in. 

9. Rijd met een wegkapitein

De wegkapitein heeft de taak ervoor te zorgen dat alles veilig verloopt en andere weggebruikers zo weinig mogelijk hinder ondervinden van de groep.

Bekijk ook: 8x Gouden regels voor fietsen in groepen.

Nu, maar ook straks

Zeker in coronatijd zijn dit gouden regels. Maar ook als we terug gaan naar de 'normale' situatie is het verstandig om volgens deze regels te fietsen. Zo houden we het gezellig op het fietspad. 

Veel plezier en houd rekening met elkaar! 

Geschreven door Redactie Fietssport

Deel dit artikel