Welke goede indoor trainers zijn er te koop?

Als de eerste herfststorm om het huis loeit, is de indoortrainer een prima alternatief voor de koude, natte buitenwereld. Maar wat is er zoal te koop? Even Googlen en je komt al gauw dertig verschillende modellen tegen. Tijd voor een overzicht.

Welke goede indoor trainers zijn er te koop?

Waarom zou je eigenlijk binnen trainen terwijl fietsen een buitensport is (baanwielrennen daargelaten)? Die vraag is simpel te beantwoorden. Nooit meer wind tegen, nooit meer verrast worden door een regenbui en nooit koude voeten en witte, koude vingers! De fiets blijft schoon en je glijdt niet uit over gladde herfstblaadjes. In de winter geen pekel tussen de oh zo gevoelige ketting en cassette. Genoeg redenen om in herfst en winter binnen te trainen.

Elk voordeel heeft z'n nadeel

Is indoor trainen dan echt alleen maar rozengeur en maneschijn? Nee, aan elk voordeel zit ook hier weer een nadeel. Is het leuke van fietsen niet juist dat je het buiten in de natuur doet? En is het samen met gelijkgestemden op de fiets stappen, een rondje maken en een mooi avontuur beleven ook geen belangrijk onderdeel van het fietsen? Op de fietstrainer blijven het toch vaak eenzame uren. En als je al binnen traint, herken je vast het volgende nadeel: de warmte! Zonder goede ventilatie op de zolderkamer raak je, al zwetend, al snel een paar liter vocht kwijt. Daarnaast ga je niet vooruit wanneer je op een fietstrainer fietst. Dat blijft een vreemde gewaarwording.

Lees ook onze 4x tips over trainen op de baan.

Kortom, bezint eer ge begint. Daarom zetten we in dit artikel alle mogelijkheden op een rijtje. Zonder koopadvies te willen geven, daarom laten we de prijzen buiten beschouwing (en omdat we de adviesprijzen niet continu in de gaten kunnen houden). Alle trainers zijn in te delen in vier categorieën.

  1. Basic trainers
  2. Basic smart trainers
  3. Advanced Smart Trainers
  4. Direct Drive Trainers

Het gaat te ver om iedere trainer afzonderlijk te bespreken. Daarom leggen we uit wat er wordt verstaan onder basic-, smart-, advanced- en direct drive trainers en geven we bij elke categorie een aantal voorbeelden.

1. Wat is een basic trainer?

De basic trainer heeft slechts een magneet- of vloeistofrem die meer weerstand levert als je de weerstand verhoogd met een knop op het stuur of als je harder gaat trappen. Deze trainer heeft geen stroom nodig om te kunnen functioneren. Zonder koppeling van sensoren aan software van bijvoorbeeld Tacx, Trainerroad of Zwift, kun je met de basic trainer niet veel meer dan gewoon fietsen. Door een cadanssensor, vermogensmeter of snelheidssensor te koppelen aan bijvoorbeeld de Virtuele wereld van Zwift. Binnen trainen wordt dan al een stuk afwisselender en leuker. De basic trainer levert maximaal 1050 watt aan vermogen. Voorbeelden van basic trainers:

Tacx Blue Twist T2675

Elite Novo Force Trainer

Elite Qubo Fluid Trainer

Andere voorbeelden zijn de Elite Qubo Power Mag Trainer en de Tacx Booster T2500.

2. Wat is een basic smart trainer?

Bij de basic smart trainer hoef je geen externe sensoren (cadans, snelheid, vermogen) te koppelen. Deze gegevens worden al door de trainer zelf gemeten. Hierdoor kan je met de basic smart trainer direct aan de slag met populaire programma’s als Zwift en Trainerroad of de software van Tacx. Een koppeling met tablet, smartphone of laptop geeft je direct inzicht in jouw prestaties. Het begint al een beetje op virtueel trainen te lijken. De magneet-, elektro- of vloeistofrem moet nog wel handmatig bediend worden met een knop op het stuur. Ten opzichte van de basic trainer kan de basic smart trainer al wel meer vermogen leveren, namelijk maximaal 1400 watt. Voorbeelden van basic smart trainers:

Tacx Satori Smart T2400

Elite Qubo Digital Pack Smart B+

Tacx Bushido Smart T2780

Andere voorbeelden zijn de Kinetic Road Machine Smart en de Tacx Vortex Smart T2180.

3. Wat is een advanced smart trainer?

De virtuele werelden van Zwift, Trainerroad en reallife video’s van bijvoorbeeld Tacx, liggen met de advanced trainer voor je open. Vrijwel iedere virtuele fietsroute kan zeer realistisch gesimuleerd worden. Geen knop meer aan het stuur om de weerstand aan te passen. Dat doet de advanced smart trainer helemaal zelf. De trainer communiceert via ANT+ of Bluetooth met je devices en/of sensoren. De advanced smart trainer kan maximaal 1500 watt aan vermogen leveren. In tegenstelling tot de basic en basic smart trainers, simuleert de advanced smart trainer ook afdalingen. Om te kunnen trainen, moet de indoor trainer verbonden zijn met netstroom. Voorbeelden van advanced smart trainers:

Bkool Smart Go Trainer Virtual

Wahoo KICKR Snap

Tacx Genius Smart T2080

Andere voorbeelden zijn de Elite Trainer Rampa Smart B+ Interactief en de Kinetic Rock and Roll Smart.

4. Wat is een direct drive trainer?

De direct drive trainers kunnen exact hetzelfde als de advanced smart trainers. Het grote voordeel ten opzichte van de advanced trainers is dat er geen achterwiel nodig is om de trainer te laten functioneren. Hierdoor maakt de direct drive trainer veel minder geluid en is er geen kans op slippen van het wiel. Door de directe verbinding met de cassette gaat er geen energie verloren en krijg je een nog veel meer realistischer fietservaring dan bij de eerder genoemde trainers. De fabrikanten beweren dat het lijkt of je echt op de weg rijdt. Uiteraard kun je ook de direct drive trainer weer koppelen aan populaire programma’s als Zwift. De direct drive trainers kunnen een vermogen leveren van maximaal 2200 watt en simuleert ook afdalingen. De trainers hebben ingebouwde snelheid-, vermogen- en cadanssensoren en hebben de mogelijkheid om verbinding te maken met smartphone, tablet of PC. Kortom een completere en meer realistischere fietservaring dan fietsen met de direct drive trainer is niet op de markt te vinden. Voorbeelden van direct drive trainers:

Elite Turbo Muin Trainer E-Thru As

Wahoo KICKR Power Trainer

Tacx Neo Smart T2800

Andere voorbeelden zijn de Tacx Flux Smart T2900 en de Elite Kura Muin Trainer Smart B+ Power Meter.

Voor elk budget

Vrijwel in elke categorie en met ieder budget is er wel een trainer te koop. Het is maar net welke functionaliteiten je belangrijk vindt. Maar laat je zeker niet door je fietsmaten vertellen dat virtueel trainen alleen maar mogelijk is met de Tacx Neo Smart. De ervaring zal met de Neo Smart zeker anders zijn dan met de Tacx Blue Twist. Maar met beide trainers kun je je fietsmaten uitdagen om het in de virtuele wereld tegen elkaar op te nemen. Zo sta jij in vorm aan de start als in maart de trainingsritten met je fietsgroep weer beginnen!Meer weten over fietsmateriaal?

Upgrade naar een PLUS-account. Je ontvangt dan 4x per jaar Fietssport Magazine, het grootste fietsblad van Nederland, boordevol tips, reisinspiratie en productieviews.

Meer info

Deel dit artikel

Dit vind je misschien ook interessant