Gezondheid Gewijzigd op 4 september 2020

Fietsen in de hitte: 12x tips

Bij extreem hoge temperaturen (ver) boven de 30°C houd je je een beetje in. Records breek je beter een andere keer. Doe rustig aan en houd rekening met onze tips.

Fietsen in de hitte: 12x tips
Fietsen in de hitte: 12x tips

1. Start vroeg

Zet je wekker lekker vroeg en vermijd de felle middagzon tussen 12:00 en 15:00 uur. Gelukkig is het lekker lang licht. Begin augustus komt de zon al om 6.00 uur op. Ook de meeste toertochten houden rekening met de hoge temperaturen. Je kunt vaak al vanaf 8.00 uur starten voor een mooie ronde. Ben je geen ochtendmens? Lees hier hoe je eenvoudiger uit je bed komt. 

2. Pas je route aan

Een route die 80 km over de dijk of door de polder loopt is hartje zomer niet handig. Er is nauwelijks beschutting waardoor de zon non-stop op je bolletje schijnt. Vermijd steden en zoek beschutting in de bossen. De temperatuur van een stad ligt altijd een paar graden hoger dan dat van het omliggende landschap, omdat de stedelijke infrastructuur de warmte vasthoudt. Op ons routeplatform zie je door welke 'omgeving' de route loopt. Wat dacht je van de bosrijke trainingsronde van Hennie Kuiper? Kun je na afloop lekker een ijsje eten bij de IJskuip.

Kies een bosrijk rondje.

3. Draag lichte kleding

Draag lichte, ademende kleding. Witte kleding heeft de beste weerkaatsing van warmte uit de omgeving. Draag een helm (zonder is natuurlijk heel onverstandig) met voldoende ventilatie-openingen zodat je hoofd niet overkookt én gebruik tenslotte een goede zonnebril om je ogen te beschermen tegen de felle zon.

4. Bescherm je tegen beestjes

Naast de eikenprocessierups kunnen ook wespen en bijen je rit behoorlijk verpesten. Door die goed ventilerende helmen kunnen helaas ook makkelijk insecten naar binnen vliegen. Als deze klem komen te zitten, kunnen zij je steken. Dat kun je voorkomen door een helm met gaasje te kopen of onder je helm een koerspetje of Buff te dragen. Smeer jezelf daarnaast in met muggenzalf (met DEET) en controleer bij thuiskomst op teken.

5. Smeren

Kies een zonnebrandcrème die UVB- en UVA-straling tegenhoudt. De keuze van de beschermingsfactor hangt samen met je huidtype. Gebruik in ieder geval factor 30. 

Welke factor heb je nodig? KWF legt uit

6. Warm-up

Dit klinkt een beetje vreemd wanneer het zweet over je rug loopt. Toch is het belangrijk om rustig te starten. Je spieren en cardiovasculair systeem (hart en longen) kunnen dan aan de hoge temperatuur wennen. 

7. Doe rustig aan

Pas je inspanning aan op de zomerse omstandigheden. Die PR's komen wel op een ander, koeler moment. Gewoon minder hard, minder gek en minder veel. Ken je eigen grenzen en stop wanneer het lichaam het laat afweten.  

8. Drink voldoende

Een inkoppertje, maar toch vaak vergeten door wielrenners. Tijdens het fietsen raak je al gauw liters aan zweet kwijt. Dat leidt niet alleen tot mindere prestaties maar zorgt ervoor dat je lichaam onvoldoende afkoelt. Dat betekent echter wel dat het vochtverlies moet worden aangevuld. Neem in ieder geval 2x bidons van 750 ml mee. Eentje met water en eentje met een isotone sportdrank om het verlies aan zouten (die met het zweten je lichaam verlaten) te compenseren. Drink ook voordat je gaat fietsen genoeg en probeer tijdens een lange rit je bidons te vullen. Probeer per uur 500 tot 1.000 ml te drinken. Vermijd tenslotte vocht afdrijvende drank, zoals alcohol. Uitdroging is een gemene vijand. Een goede voedings- en drinkstrategie is noodzakelijk bij hoge temperaturen.

Op Drinkwaterkaart.nl staan meer dan 1.600 gratis watertappunten. Ook handig: je kunt alle spots downloaden op je navigatietoestel.

Download GPX 

9. Vergeet niet te eten

Je hebt meer dorst dan honger, maar je verbrandt onderweg natuurlijk behoorlijk wat calorieën. Het is belangrijk om je energievoorraad op peil te houden, zodat je de man met de hamer niet tegenkomt.

"Rustig aan of ik schiet"

10. Pauzeer 

Zorg dat je niet oververhit raakt en laat je motor af en toe afkoelen. Maak af en toe een mooi 'kiekje' en neem regelmatig een langere pauze. Zoek een plekje in de schaduw en probeer je handen – met name je polsen – en hoofd te koelen met water. 

11. Wees alert op oververhitting

Kijk uit naar symptomen als hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid. Die kunnen wijzen op een vochttekort of een zonnesteek. Wielerarts Rob Barthels bespreekt de symptonen van een zonnesteek en hitteberoerte. 

12. Cool-down

Zorg ook na afloop voor een goede cooling-down, drink en eet wat om vocht, mineralen en koolhydraten aan te vullen en trek droge kleding aan.

Bart van de Vossenberg

Door Bart van de Vossenberg

Fietsende sportgek. Mountainbiken, wielrennen, triathlon en trailrunning. Altijd op zoek naar nieuwe uitdagingen. Zorgt dat je op Fietssport.nl de leukste artikelen, mooiste tochten en meest uitdagende routes vindt.

Dit vind je misschien ook interessant

Wil je lekker in de schaduw fietsen?

Met Fietssport PLUS download je supersimpel routes van ons routeplatform, in bijvoorbeeld een bosrijke omgeving. Daarnaast is je fiets verzekerd tegen schade en ga je snel én met korting van start bij één van onze 2.500+ toertochten.

Fietssport PLUS
 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen