Advertorial Gewijzigd op 20 april 2021

Twee fietsen in één

Trek breidt zijn lijn elektrische mountainbikes uit met de geheel nieuwe E-Caliber. Met deze lichtgewicht, Fazua-aangedreven XC-modellen wordt het aanbod e-MTB’s aanzienlijk groter.

Twee fietsen in één

De E-Caliber is gebaseerd op het ontwerp van de populaire XC-racemachine Supercaliber en ook voorzien van dezelfde exclusieve IsoStrut-technologie. Het is een mountainbike die lange afstanden aankan en die van snelheid houdt. Hij heeft genoeg power en precies de juiste vering om het langer vol te kunnen houden op uitdagende XC-trails.

De mens wil verder, wil meer. Dat geldt ook voor mountainbikers. Vanuit die gedachte is enkele jaren geleden de eerste mountainbike met trapondersteuning ontwikkeld. Martin Sneeuw van Trek licht de belangrijkste redenen toe waarom zo’n ondersteunende mountainbike een fijn idee is. 

“Als je wat ouder wordt, kun je met een e-mtb ook nog langere afstanden afleggen. En de kracht van ondersteuning zorgt ervoor dat je ook op steile hellingen bijvoorbeeld nog steeds je vrienden kunt volgen die wellicht wat fitter zijn. Ook is het fietsen met trapondersteuning in het bos wat minder intensief en dus ook geschikt voor fietsers die de mountainbikesport in eerste instantie wat te intens vinden qua energieverbruik.”

Elegante kracht

Trek zag die ontwikkeling ook en pakt nu door op het gebied van elektrische mountainbikes met de serie E-Caliber. Sneeuw ziet dat Trek in het buitenland al succesvol is met zijn e-mtb’s. “Vooral in gebieden die niet zo vlak zijn als Nederland worden er veel verkocht. Maar in Nederland is er ook wel degelijk plek voor onze e-mtb’s.” 

Dat geldt zeker voor de nieuwe E-Caliber. Met de E-Caliber van Trek heb je een fiets in handen die er mooi slank en elegant uitziet, ondanks het feit dat hij elektrisch is. De fiets verschaft de rijder het gevoel van cross country mountainbiken op een mooie, coole en lichte fiets.

Fazua Evation

De E-Caliber kent een ondersteuning tot 25 kilometer per uur en is uitgerust met Fazua Evation. “Fazua staat bekend om zijn natuurgetrouwe manier van ondersteuning”, zegt Sneeuw. “In vergelijking met een andere motor kun je zeggen dat de Fazua iets gradueler opstart. Hij ondersteunt niet vanuit het niets ineens volle bak, maar je voelt het als het ware onder je voeten zich opbouwen op momenten dat het nodig is.” 

De fiets is volledig geveerd en volgens Sneeuw extreem licht qua gewicht (zo’n 16 kg). “De fiets voelt echt aan als een cross countryfiets die uitstekend tot zijn recht komt in de Benelux. Dat is uniek, aangezien veel andere e-mtb’s meer neigen naar de enduro-fietsen.” 

De voorvork is 120 millimeter geveerd en de fiets is uitgerust met het IsoStrut systeem dat zorgt voor een goede achtervering van 60 millimeter. Waar andere e-mountainbikes vooral ontworpen zijn om gemakkelijker bergop te rijden om des te sneller weer te kunnen afdalen, is de lichtgewicht E-Caliber ontwikkeld om voor een authentieke XC-ervaring te zorgen.

Twee fietsen in één

Een andere unieke feature is dat de Fazua motorunit inclusief de accu uitneembaar is. Je hebt als het ware twee fietsen in één. De fiets kan dan met behulp van een speciale adapter als een “gewone” mountainbike worden gebruikt die drie kilo lichter is en daarmee door zijn carbon frame slechts dertien kilogram aantikt. 

Het Fazua-systeem kent bovendien een afstandsbediening op het stuur waarmee de rijder intuïtief kan schakelen tussen de drie beschikbare ondersteuningsmodi die variëren van groen en blauw tot rood (maximale ondersteuning). 

Instellen via je pc 

En om het systeem helemaal custom made te maken, is het mogelijk om het Fazua-systeem te koppelen aan je computer, zodat je de voorinstellingen kunt aanpassen. Op die manier kun je als rijder precies instellen bij welke trapfrequentie de ondersteuning van kracht moet worden en moet hoeveel kracht er ondersteund moet worden. 

“Zo kun je voordat je een route fietst deze in kaart brengen en je fiets er als het ware helemaal op afstemmen. En alles is mogelijk. Je kunt er bijvoorbeeld voor kiezen om altijd met rood te rijden, maar tegen een zo laat mogelijke ondersteuning. Of je fietst met blauw en kiest voor een vroege ondersteuning. Je kunt het systeem desgewenst helemaal zelf inregelen en afstemmen op jouw lijf en wensen.” 

Geen Strava nodig

Als kers op de taart is er de Fazua Rider app met zo’n beetje alle denkbare functionaliteiten. “Routeplanning, aantal gereden kilometers, trapwattage, hoeveel calorieën je verbruikt, hoeveel batterij het systeem verbruikt. Alles staat erin, zodat je geen losse kabels hoeft te monteren of Strava op je telefoon hoeft te hebben.” 

Korte levertijd

Net zoals de Project One fietsen wordt de E-Caliber 9.9 en 9.8 uitsluitend op bestelling gebouwd. “Maar in tegenstelling tot Project One hebben we bij de E-Caliber al een aantal kleuren voorgeselecteerd. De klant kan na bestelling binnen enkele weken al op de fiets zitten.” Met de huidige levertijden is een levertijd van zeven weken relatief kort te noemen. 

De E-Caliber is verkrijgbaar bij het Trek-dealernetwerk. De vanafprijs voor de E-Caliber 9.6 is 6.799 euro, dit kan oplopen tot 12.999 euro voor de meest uitgebreide versie, de E-Caliber 9.9 XX1 AXS. Ga voor meer info naar Trek

Dit vind je misschien ook interessant

 

Ontvang inspiratie in je mailbox

Ontvang inspiratie in je mailbox

Inschrijven nieuwsbrief Inschrijven

Meld je aan voor onze gratis nieuwsbrief en ontvang maandelijks de beste artikelen uit ons online magazine.

Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen