• Advertorial
  • Gewijzigd op 3 mei 2024

Schwalbe gaat je oude buitenbanden recyclen

Dat je je kapotte binnenbanden via Schwalbe kunt laten recyclen, is wellicht al bij je bekend. De Duitse bandenspecialist wil nu een stap verder gaan door volgend jaar de eerste buitenband te recyclen. Hoezo uit de band springen?
Schwalbe gaat je oude buitenbanden recyclen
Schwalbe gaat je oude buitenbanden recyclen
Menig mountainbiker, racefietser of gravelgrinder rijdt naar volle tevredenheid op sloffen van Schwalbe rond. Door het Schwalbe Recycling System zal dit gevoel de komende jaren alleen nog maar toenemen. De Duitsers gaan naast binnenbanden namelijk ook buitenbanden recyclen. Sinds 2015 heeft Schwalbe zo’n 7,4 miljoen binnenbanden gerecycled.

Vierhonderd fietsenzaken

Schwalbe is de enige fabrikant die gebruikte fietsbanden terugneemt – door middel van een inzamelingssysteem  – en grondstoffen (butyl caoutchouc) hergebruikt voor nieuwe binnenbanden. Je kunt binnenbanden van alle merken inleveren. In Nederland werken ongeveer vierhonderd fietsenzaken mee aan dit recyclingprogramma. Je vindt een overzicht van de deelnemende fietsenzaken via de website van Schwalbe.

Schwalbe gaat nu dus ook gebruikte buitenbanden een nieuw leven geven. Dit wordt mogelijk gemaakt door een technologische doorbraak die pyrolyse heet. In plaats van op de brandstapel belanden deze banden in de oven. Uiteraard niet de hele band, maar alleen het rubber dat na versnippering van de andere grondstoffen (textiel en staal) wordt gescheiden.

Setje sloffen

Na verhitting kunnen de pyrolysecokes verwerkt worden in een nieuwe buitenband die is gemaakt van RCB (Recycled Carbon Black). Behalve dat jij straks vrolijk rondrijdt op een setje nieuwe banden die zijn gemaakt van versleten buitenbanden zorgt het revolutionaire verwerkingsproces er ook voor dat de CO2-uitstoot ten opzichte van de vroegere verbrandingsmethode met ongeveer tachtig procent wordt verminderd.

Het plan van Schwalbe is om in 2026 veertien miljoen buitenbanden en vijftien miljoen binnenbanden te recyclen. Je kunt je buitenbanden nog niet inleveren bij de deelnemende Nederlandse fietsenzaken. De bandenfabrikant draait eerst een pilot in Duitsland. Later wordt het project naar Nederland uitgerold.

Check schwalbe.com voor meer info.

 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant