• Advertorial
  • Gewijzigd op 3 mei 2024

Goede fietsvoornemens van de Hartstichting voor 2023

Fietsen in de buitenlucht is lekker. Maar met de winter in aantocht gaan veel fietsers op pauze. In dit artikel leggen wij uit waarom het goed is om het héle jaar door te fietsen en wat dit extra oplevert als je dat buiten doet.
Goede fietsvoornemens van de Hartstichting voor 2023

Fietsen in de buitenlucht is lekker. Maar als de herfst begint en het sneller donker wordt, gaan veel fietsers in een soort van winterslaap. Om als het lente wordt weer hun stalen of carbon ros van stal te halen. Jammer van alles wat je in het buitenseizoen hebt opgebouwd. Behalve als je binnen doortraint, want dan houd je je conditie op peil. In dit artikel leggen wij uit waarom het goed is om het hele jaar door te fietsen en wat dit extra oplevert als je dat buiten doet.

Het belang van blijven bewegen 

Voldoende en met regelmaat bewegen draagt bij aan een langer en gezonder leven. Het zorgt ervoor dat je hart, bloedvaten en spieren sterker worden. En het heeft een positief effect op je immuunsysteem. Iets wat in de wintermaanden geen overbodige luxe is. Regelmatig bewegen verkleint de kans op hart- en vaatziekten, bijvoorbeeld doordat je bloeddruk omlaag gaat net als het slechte LDL-cholesterol. Daarnaast verhoogt bewegen je goede HDL-cholesterol en houdt het je bloedvaten lenig en soepel.

"Fiets je ook nog buiten in de wintermaanden, dan heb je extra gezondheidswinst"

Fiets je ook nog buiten in de wintermaanden, dan heb je extra gezondheidswinst. Buiten fietsen betekent contact met elementen als kou en wind, waardoor je je energieker en meer ontspannen voelt. Op de weg gaat je aandacht volledig naar het fietsen, dit ontspant en helpt stressgevoelens te verminderen. Je maakt buiten vitamine D aan wat je weerstand ten goede komt.

Maak een beweegplan voor de donkere maanden

Doortrainen buiten levert je extra gezondheidsvoordeel op, maar hoe ga je die mentale en fysieke strijd aan met de winterse elementen als kou, regen en het vroeg donker worden?

Doelen stellen

Wat sowieso helpt is het stellen van realistische doelen. Haalbare doelen op jouw niveau, rekening houdend met het feit dat het de komende periode minder weer is. Zorg voor goede fietsverlichting en de juiste kleding, zodat dat geen excuus hoeft te zijn om niet buiten te fietsen. De vele fietsapps helpen je om je doelen digitaal vast te leggen en dwingen commitment af, zeker als je fietsmaten mee kunnen kijken.

Plan maken

Plannen maken werkt goed via de structuur van ‘als-dan’-plannen. Uit onderzoek blijkt dit een effectieve methode om je gedrag te veranderen. Een als-dan-plan werkt als volgt: ‘Als ik in situatie X beland, dan doe ik Y’. Bijvoorbeeld: ‘Als ik op maandag thuis werk, dan begin ik mijn dag met een rondje fietsen.’

Dit soort plannen zorgt ervoor dat je op het moment dat de situatie zich voordoet (thuiswerken), herinnerd wordt aan je geplande gedrag (eerst fietsen). Het gevolg? In plaats van direct achter je laptop te ploffen, start je op de racefiets. Maak ook varianten voor ‘als het regent, dan pak ik een kort intensief rondje’ of ‘als er een pak sneeuw ligt, dan train ik binnen’.

Maak het jezelf zo makkelijk mogelijk

Wanneer je een doel of als-dan-plan gemaakt hebt, helpt het om dit te delen met je partner of fietsmaten. Dit vergroot de kans dat je het geplande gedrag uitvoert. Maak het jezelf makkelijk, door alvast de juiste fietsspullen de avond van tevoren klaar te leggen.

"Draag op koude dagen thermokleding dat zweet goed afvoert en kleed je met genoeg laagjes"

Draag op koude dagen thermokleding dat zweet goed afvoert en kleed je met genoeg laagjes. Zorg ervoor dat je altijd warm blijft, onderkoeling kan eerder optreden dan je denkt. Al bij temperaturen lager dan vijftien graden.

Extra tips

Plan in de wintermaanden op vaste dagen en tijden, liefst met anderen, je fietsritten. Dat maakt het lastiger om af te zeggen. En na afloop weet je weer waarom je besloot ervoor te gaan: het geeft een heerlijk voldaan gevoel. Wat ook goed werkt is toewerken naar een event het komend jaar, zoals een van de Cycles van de Hartstichting (naar Berlijn of Parijs). Al die extra training en kilometers gaan je helpen om met gemak die geplande rit te halen. Succes!

Doortrainen met een doel houdt je fit tijdens de wintermaanden. 

Dit artikel is tot stand gekomen door een samenwerking met het Kenniscentrum Sport en Bewegen en de Hartstichting.                              

Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant