• Advertorial
  • Gewijzigd op 31 augustus 2023

Bioracer maakt supersonisch tijdritpak voor wereldkampioen Remco Evenepoel

Remco Evenepoel werd begin augustus wereldkampioen tijdrijden in Schotland. Gehuld in een supersnelle outfit van Bioracer knalde de Belgische hardrijder door de spreekwoordelijke geluidsbarrière.
Bioracer maakt supersonisch tijdritpak voor wereldkampioen Remco Evenepoel
Bioracer maakt supersonisch tijdritpak voor wereldkampioen Remco Evenepoel
Vrijdag 11 augustus om 17:01 rolde Remco Evenepoel van het startpodium in Stirling voor zijn WK tegen de klok. 55 minuten en 19 seconden later finisht de aerokogel uit Schepdaal als de allereerste Belgische wereldkampioen in het tijdrijden.

Een uitgekiemd paceplan, een ongeziene aerohouding en een supersonisch tijdritpak, ontwikkeld door het Belgische Bioracer, stuwden Remco Evenepoel naar de regenboogtrui in het tijdrijden.

‘Yes, we did it! The suit was fantastic!’, aldus Remco Evenepoel. De Belgische wereldkampioen kwam aan de start in de Speedmaster 3.1 Stratos, het derde generatie tijdritpak van Bioracer. De Speedmaster-pakken werden voor het eerst ontwikkeld voor de Olympische Spelen van 2012 in Londen en werden voor de volgende 11 jaar doorontwikkeld voor 's werelds beste tijdrijders in olympische- en wereldkampioenschappen.

Evenepoels pak onder de loep

In nauwe samenwerking met Remco Evenepoel en verschillende partners van Belgian Cycling resulteerde dit in Bioracers snelste pak ooit. Enkele van de innovaties die in het supersonische pak van Evenepoel gebruikt werden zijn:

Maatwerk op basis van Evenpoels aeropositie
Voor de 48 kilometer lange tijdrit werd het pak tot in de puntjes afgestemd op het lichaam van Evenepoel in tijdritpositie. Zo ondersteunt de pasvorm van het pak zijn ideale aeropositie op de fiets en hielp het hem ook die positie te behouden gedurende de volledige tijdrit.

Stof stretchend in vier richtingen
Dankzij een 4-richtingen stretchstof sluit het pak soepel en zacht rond het lichaam van de 23-jarige Belg, wat resulteert in gladdere oppervlakken en ultieme aeroprestaties. Verder geeft dit Evenepoel een comfortabeler gevoel op de tijdritfiets.

Een mix van stofstructuren
Op strategische plaatsen in het pak zijn verschillende stofstructuren gebruikt om de luchtstroom op elk deel van zijn lichaam te optimaliseren. Tijdens windtunneltests op cilinders werd een verschil tot wel 70% in luchtstroomweerstand gemeten tussen verschillende stofstructuren. Dit maakt een enorm verschil in aerodynamische 
prestaties.

Beencompressie
Het pak biedt de nodige compressie rond de benen waardoor het Evenepoels beenspieren ondersteunt om zijn kracht gedurende de volledige tijdrit te behouden.

Getapete naden
De traditionele naden maakten bij Bioracer plaats voor een getapete naadtechnologie om de aerodynamische nadelen van traditionele naden te elimineren. Door de getapete naden creëerde de Belgische kledingfabrikant ook de 
vrijheid om een pak met een perfecte pasvorm te ontwerpen op maat van Evenepoels lichaam.

Belgische innovatie gekoppeld aan Belgisch talent

Dat Evenepoel de eerste Belgische wereldkampioen tegen de klok werd is de kroon op het werk van een generatie Belgische atleten die het tijdrijden in België weer hot en sexy maakten. De maniakale Campenaerts met zijn historisch werelduurrecord, de beresterke van Aert en de aerodynamische Evenepoel.

Als kledingpartner van Belgian Cycling, werken Bioracer en Remco Evenepoel al verscheidene jaren samen. In 2018, bracht hij er als junior een bezoekje om er met behulp van virtuele windtunnel software de basis te leggen voor zijn aerodynamische tijdritpositie. Een unieke set-up die hem later, met dank aan de legendarische woorden van Yves Lampaert, de allesomvattende bijnaam ‘de aerokogel’ opleverde. Naast de opmerkelijke bijnaam leverde deze nieuwe positie hem maar liefst 36 watt winst op bij een snelheid van 50km/h.

"Ook zijn fietsbeweging grondig onder de loep genomen tijdens een Bioracer Motion-bikefit"

Daarnaast werd ook zijn fietsbeweging grondig onder de loep genomen tijdens een Bioracer Motion-bikefit. Opmerkelijk is Evenepoels zeer symmetrische en stabiele trapbeweging. Het resultaat van de vele stabiliteitstrainingen als voetballer en een nodige dosis natuurlijke aanleg.

Een jaar later bundelden beide partijen de krachten in de BikeValley-windtunnel om het frontoppervlak van de aerokogel nog kleiner te maken. Evenepoels eerste windtunnelervaring resulteerde zo in een uitzonderlijk lage CdA waarbij de aerokogel uit Schepdaal slechts 300 watt nodig heeft om 50km/u te trappen op zijn tijdritfiets. Een onmiskenbare troef die hij volledig wist uit te spelen bij zijn Europese titel in het tijdrijden en zijn zilveren WK-medaille tegen de klok als neoprof.

Ook voor z’n grootste triomf tegen de klok deed Evenepoel beroep op de diensten van de Belgische kledingfabrikant. Bioracers Speedmaster 3.1 Stratos-pak werd volledig op Evenepoels maat gemaakt en verder getest op de piste, zoals te zien in Evenepoels eerste YouTube-video.

 
Redactie Fietssport
Door Redactie Fietssport

Redactie Fietssport

Dit vind je misschien ook interessant