• Advertorial
  • Gewijzigd op 20 oktober 2023

6x Redenen om op Mallorca te fietsen

Mallorca oefent een magische aantrekkingskracht uit op fietsers. Terecht: waar anders kun je imposante bergen beklimmen, langs prachtige zandstranden zoeven en superlekker eten? Zes redenen waarom jij per se naar het Spaanse eiland moet afzakken.
6x Redenen om op Mallorca te fietsen
6x Redenen om op Mallorca te fietsen

1. Goed-weer-garantie

De kans dat je op Mallorca dagenlang in de regen fietst is ongeveer net groot als het winnen van de jackpot in de loterij: nihil dus. Dit komt door het mediterraan klimaat, wat betekent dat het eiland in de Middellandse Zee gezegend is met warme zomers en milde winters. Met name in het voor- en najaar zijn de temperaturen ideaal – tussen de 15 en 25 graden –  om in het zadel te springen. In de zomermaanden tikt de thermometer vaak de 30 graden aan. Dan is verstandig om rustig aan te doen, tranquillo dus. In de bergen in het noordwesten van het eiland heb je hier minder last van; het is een stukkie koeler en de hemel is vaak minder knalblauw dan in het zuiden en oosten.

2. Natuurlijke schatkamer

Of je nu een uit de klei getrokken polderbeuker bent of een lichtgewicht klimgeit: dankzij het verrassend veelzijdige landschap komt iedere wielrenner, mountainbiker en gravelgrinder op Mallorca ruimschoots aan zijn trekken. Ondanks de bescheiden afmetingen – Mallorca is met een oppervlakte van 3.640 km2 iets groter dan Friesland – struikel je op het eiland over de natuurpareltjes. Van langgerekt baaien en witte zandstranden in het oosten tot hoge rotspieken en diepe dalen in het noordwesten.

3. Ruige bergreus

Een bergreus die je niet over het hoofd kunt zien is de Serra de Tramuntana. De gekartelde pieken rijzen als de rug van een versteende stegosauros uit de zee.  Het hoogste punt van dit oeroude bergmassief is de Puig Major, met 1.445 meter tevens het hoogste punt van Mallorca. Vanuit Sóller kun je deze kuitenbijter bedwingen middels een 14 kilometer lange klim. Geen geboren klimmer? No hay problema: het binnenland is relatief vlak waardoor je hier als laaglander prima uit de voeten kunt.

4. Makkelijk bereikbaar

Waarom naar Hawaii, de Malediven of een andere tropisch oord aan de andere kant van de wereld gaan als Mallorca gewoon ‘om de hoek’ ligt? Vanaf Schiphol is de ‘Parel van de Balearen’ ruim twee uur vliegen. De luchthaven van Palma ligt op een steenworp afstand van kustresort Playa de Palma. Een andere sportieve hotspot, Playa de Muro bevindt zich in het noorden, en is zo’n 40 minuten rijden van het vliegveld. Niet verwonderlijk dat Rompelberg Cycling Holidays deze twee plaatsen als uitvalsbasis voor zijn tot in de puntjes verzorgde fietsvakanties heeft gekozen. Lang verhaal kort: Mallorca is ideaal als je je wilt onderdompelen in een zee- en zonovergoten fietsparadijsje.

Liever niet vliegen? Neem de trein. De Eurostar brengt je naar Parijs. Met de TGV ben je via Lyon razendsnel in Barcelona. Vanuit Barcelona varen gemiddeld 15 keer per week ferries naar Palma. De veerboten van Barcelona naar Alcudia varen dagelijks ongeveer 2 keer en tot 20 keer wekelijks.

5. Heerlijk eten

Net zoals het landschap gaat ook de Mallorcaanse keuken geen moment vervelen. Knijp bij een café of restaurant in de remmen en trakteer jezelf op een gato de almendra: een amandeltaartje die meestal met een bolletje ijs wordt opgediend. Leuk weetje: de amandelen komen van de amandelbomen die in de valleien van het Tramuntana-gebergte groeien. Ook verdraaid lekker na een dag fietsen zijn pa amb oli (hartig belegd boerenbrood), sobrasada (zachte salamiworst), coca de trampò (vegetarische flatbread) en tumblet (mengsel van groenten, gebakken en gedoopt in tomatensaus). Loopt het water je al in de mond?

6. Fijne fietscultuur

Als fietser voel je je op Mallorca meteen thuis. In de eerste plaats komt dat door de gastvrije eilandbewoners. Zo struikel je over accommodaties waar fietsers met open armen worden ontvangen. Denk aan veilige fietsenstallingen, handige reparatiemogelijkheden en (Engels sprekende) gidsen. Ook over de fietsverhuur hoef je je geen zorgen te maken: verhuurbedrijven zitten vaak in hotels. Deze verhuren geen rammelende rossen, maar goed onderhouden paradepaardjes van de bekende merken. Zo kun je bij Rompelberg Cycling Holidays kiezen uit topmodellen van Wilier en Fuji. Goed om te weten: Mallorcanen houden in het verkeer rekening met fietsers. 

Meer ontdekken

We kunnen zo nog tien redenen opsommen waarom fietsen op Mallorca fantastisch is. Handiger is het als je eerst een kijkje neemt op onze Ontdek Mallorca pagina. Deze staat vol routesuggesties, hotspots en handige tips over bijvoorbeeld fietsverhuur. Check ook www.mallorca.es/en voor uitgebreide informatie over bestemmingen, overnachtingsplekken en evenementen.
 
Ard Krikke
Door Ard Krikke

Verslingerd aan mountainbiken en wielrennen. Is gek op singletracks, maar vindt het ook heerlijk om over kaarsrechte polderwegen te racen. Staat daarnaast regelmatig op zijn windsurfplank en hoopt iedere winter – tegen beter weten in – op de Elfstedentocht.

Dit vind je misschien ook interessant