5x Goede voornemens

Januari is begonnen en de start van een nieuw jaar betekent: goede voornemens. Wij zetten vijf suggesties voor je op een rij om van 2019 een nóg mooier fietsjaar te maken.

5x Goede voornemens

1. Poets je fiets (het hele jaar door!) goed

Nee, het is niet het allerleukste onderdeel van een wielerhobby, het schoonmaken van je fiets. Alhoewel het ook ontspannend en rustgevend kan werken. Dat gevoel zal je echter niet zo snel krijgen als je in de koude wintermaanden in de sneeuw, regen en kou je fiets staat te boenen. Toch is het juist in die periode belangrijk om je fiets goed te onderhouden en na elke natte of vieze rit je fiets grondig schoon te maken. Zeker als er gestrooid is, want het zout tast je ketting en derailleur flink aan.

Check daarom hoe je je mountainbike het beste schoon houdt en hoe je je ketting goed onderhoudt. Een goed verzorgde fiets is niet alleen een langer leven beschoren, een schone fiets trapt ook gemakkelijker én het geeft veel meer moraal!

2. Probeer een andere discipline

Rijd je altijd op je racefiets of ben je juist een echte moddervreter op je mountainbike? Kom eens uit je comfortzone en probeer een nieuwe discipline uit in 2019. Misschien gaat er wel een heel nieuwe wereld voor je open. Als je een fervent mountainbiker bent, kun je bijvoorbeeld eens kijken hoe het is om op een crossfiets te rijden. Dat is eigenlijk gewoon een racefiets met offroad-banden, maar het rijdt weer heel anders dan een MTB. Of ga het strand op; met een paar strandbanden op je mountainbike kun je zo het strand op. Dat kun je gewoon voor jezelf doen, of je kunt meedoen aan een funklasse (strand)wedstrijd. Rij jij binnenkort je eerste Funklasse wedstrijd? Lees hier dan onze 8x tips.

Ook leuk: een baanclinic volgen. Baanwielrennen ziet er spectaculair uit en voelt eerlijk gezegd ook spectaculair als je op volle snelheid horizontaal hangt in de bochten. Bij de drie grote wielerbanen in Nederland, in Amsterdam, Alkmaar en Apeldoorn, worden geregeld baanclinics gegeven, of je kunt met je personeelsvereniging, vriendengroep of vrijgezellenfeest zelf een clinic regelen. Zeker de moeite waard!

Ga je daadwerkelijk de baan op? Dan hebben we hier 4x tips om zelfverzekerd te starten. 

3. Ga bij de profs kijken

Uren voor de televisie hangen om een wielerwedstrijd te kijken is leuk, maar er worden ook genoeg professionele wielerwedstrijden in Nederland georganiseerd. Waarom in 2019 niet eens in het echt naar een wielerwedstrijd gaan kijken? Nadat het wegseizoen is begonnen, is er op 17 maart de Ronde van Drenthe voor de Women's WorldTour, de reeks belangrijkste wedstrijden in het vrouwenwielrennen, en een UCI-wedstrijd voor mannen. De vrouwen rijden van 10 t/m 14 april de Healthy Ageing Tour, ook in het noorden van Nederland. Begin september is er de Boels Ladies Tour, eveneens onderdeel van de Women’s WorldTour. 

Voor twee vliegen in één klap ga je naar de Amstel Gold Race op 21 april, met eerst de vrouwenwedstrijd en erna die van de mannen. In augustus rijden de mannen ook nog de BinckBank Tour (voorheen de Eneco Tour), vaak door heel Nederland en België heen. De volledige kalender van UCI-wedstrijden vind je op de UCI-website. Filter op Nederland en de wedstrijden staan voor het uitkiezen. Wil je het dichterbij huis zoeken? Check dan de website van de KNWU voor een lokaal aanbod aan wedstrijden. 

4. Maak je eigen sportvoeding en –drank

Er is veel aandacht voor gezonde voeding en dat brengt zo de nodige hypes met zich mee. Laat je die hypes allemaal links liggen, dan blijft er nog steeds het feit dat degelijke voeding belangrijk is – zeker als je sport. Probeer daarom eens om zelf je sportvoeding en sportdrank te maken. Dat klinkt namelijk veel moeilijker dan het in werkelijkheid is. Zo kon je op Fietssport eerder al lezen over het maken van je eigen sportdrank. Een beetje Google-en geeft nog veel meer opties.

5. Doe eens gek bij je toertochtkeuze

Tot slot: ga helemaal los bij het stellen van je fietsdoelen in 2019. Ook al rijd je al jaren toertochten, er is altijd nog wel een stapje verder te gaan. Kijk in het nieuwe jaar eens of je misschien een langere afstand kan kiezen dan je normaal doet. Of als dat niet genoeg uitdaging is, dan kun je in 2019 wellicht je eerste cyclosportief rijden, zoals de Dolomietenmarathon of de Marmotte. Of in plaats van je carbonnen, gestroomlijnde monster zoek je een stalen fiets uit de jaren tachtig om een van de l’Eroica-tochten te rijden, bijvoorbeeld in Limburg, Groot-Brittannië of de originele l’Eroica in Italië. Het zijn maar enkele voorbeelden, maar kijk eens rond op internet en je ziet hoeveel keuze er is. Ga eens niet voor het voor de hand liggende, maar denk ‘out of the box’ en kijk wellicht verder dan onze landsgrenzen. Hoe dan ook: maak van 2019 weer een prachtig fietsjaar!Meer inspiratie opdoen?

Fietssport Magazine is hét tijdschrift voor fanatieke wielrenners en avontuurlijke mountainbikers. Ontvang inspiratie, persoonlijke verhalen, nieuws uit de fietsbranche, reisverhalen en tips over training en voeding, 4x per jaar op je deurmat.

Fietssport Magazine

Deel dit artikel

Dit vind je misschien ook interessant