Welke pedalen kies ik?

Wanneer je een nieuwe fiets koopt, vraagt de fietsenmaker je een keuze te maken voor pedalen. Uhhh? Dat is natuurlijk niet eenvoudig als je niet weet welke opties er zijn en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende pedalen.

Welke pedalen kies ik?

De meest eenvoudige optie zijn platte pedalen zoals je deze ook op stadsfietsen vindt. Het nadeel van deze pedalen is dat je minder kracht kan zetten en je voeten sneller vermoeid raken. Als oplossing voor dit probleem werd de toeclip geïntroduceerd. De toeclip is een soort kooiconstructie om de voet zodat deze op het pedaal blijft tijdens de trapbeweging. Inmiddels is de toeclip alweer achterhaald en zie je steeds vaker klikpedalen. 

Kliksysteem

Er zijn tal van kliksystemen voor de racefiets. De twee populairste kliksystemen zijn Look en Shimano SPD-SL. Alle kliksystemen werken via eenzelfde principe. Het verschil tussen de verschillende merken pedalen zit hem vooral in de vorm van het plaatje en de manier waarop het plaatje wordt ingeklikt. Aan de fietsschoen wordt een plaatje vastgemaakt en dat schoenplaatje klik je vervolgens vast in het fietspedaal. Het inklikken van het plaatje is mogelijk door een veertje in het pedaal dat de nodige spanning op het plaatje zet waardoor het schoenplaatje na het inklikken ook vast blijft zitten in het pedaal. Door je schoen naar buiten te draaien kun je de schoen vervolgens weer losmaken van het pedaal. Bij bijna alle pedalen is het mogelijk om de veerspanning af te stellen naar eigen wens. Op deze manier kun je eenvoudiger losklikken. 

Voordelen

De grootste voordelen van een kliksysteem zijn een efficiëntere krachtsoverbrenging (waardoor je dus sneller gaat met minder kracht) en minder vermoeidheid aan de voet bij lange ritten. Doordat je met je schoen vastzit aan het pedaal kun je zowel omlaag als omhoog kracht leveren. Hierdoor valt de trapbeweging niet stil. Daarnaast zullen je voeten minder snel vermoeid raken. Dat komt door de harde, stijve zool van racefietsschoenen. Hierdoor komt er minder druk op je voetzolen te staan en kun je het trappen langer volhouden zonder pijn. 

De grootste voordelen van een kliksysteem zijn een efficiëntere krachtsoverbrenging en minder vermoeidheid aan de voet bij lange ritten.

Wat kies ik?

Kies waar je je veilig bij voelt. Zit je liever niet vast omdat je nog niet zeker op de fiets zit? Kies dan voor platte pedalen. Heb je voldoende vertrouwen in je eigen vaardigheden en kun je een veilige noodstop maken zonder daarbij om te vallen? Probeer dan eens een kliksysteem. 

Oefenen

Heb je klikpedalen met bijpassende schoenen gekocht maar vind je het nog eng op in- en uit te klikken? Oefen dan voordat je op pad gaat bij een muur, paaltje of thuis tegen het aanrecht. Leun tegen de muur en probeer je voeten enkele keren in- en uit te klikken. Naarmate dit soepeler gaat, kun je het klikken met een gerust gevoel in de praktijk gaan brengen tijdens een tocht.