Word MTB-vrijwilliger: 5x redenen

MTB-routes hebben regelmatig onderhoud nodig zodat ze veilig en uitdagend blijven. Dat onderhoud gebeurt veelal door vrijwilligers.

Word MTB-vrijwilliger: 5x redenen

“Daar heb ik geen tijd voor” of “ik kan dat niet.” We kennen de excuses. Nederland telt zo’n 330.000 mountainbikers en ‘maar’ 2.750 vrijwilligers die helpen bij route-onderhoud. Deze vrijwilligers fietsen ook liever zelf een rondje, maar steken de handen uit de mouwen zodat jij kunt genieten van een mooie route. 

Draag jouw steentje bij en word vrijwilliger. Je kunt helpen bij het snoeien van takken, tegengaan van erosie of het aanleggen van nieuwe paden. Wij geven je 5x redenen waarom je je aan moét sluiten bij een trailcrew. 

1. Je bent hard nodig

De aanleg van nieuwe mountainbikeroutes is de laatste jaren in een stroomversnelling geraakt. Vooral singletracks zijn populair. Voor het aanleggen en onderhouden van deze smalle paden zijn vrijwilligers onmisbaar. Door decentralisatie van natuurbeleid en bezuinigingen op beheerbudget hebben terreinbeheerders namelijk minder geld om MTB-routes mogelijk te maken. Zonder vrijwilligers dus geen leuke trails!

2. Vrijwilligerswerk geeft voldoening

Scheuren over de trail waar je eigen bloed, zweet en tranen inzitten geeft ontzettend veel voldoening. Daarnaast krijg je tijdens onderhoudswerkzaamheden veel duimpjes en ‘goed bezigs’ van voorbij fietsende moutainbikers. 

3. Sluit nieuwe vriendschappen 

Tijdens het graven van waterputjes en harken van blad ontstaan prachtige vriendschappen en nieuwe fietsgroepjes. Je deelt namelijk dezelfde passie, die voor de trails. 

4. Kom tot rust

Zie het als werken in de tuin, een hele grote tuin. Zet die stressvolle werkweek van je af en geniet van de natuur. Heerlijk! 

5. Snellere rondetijden

Heb je die singletrack die je wekelijks naar beneden knalt al eens écht goed bekeken? Waarschijnlijk niet. Tijdens het onderhoud van een MTB-route leer je de route tot in detail kennen. Daardoor kun je tijdens toekomstige ritten beter anticiperen op wat er komen gaat en schieten je rondetijden omhoog. Mooi meegenomen, toch? 

Sluit je aan

Redenen genoeg om je steentje bij te dragen. Vind een trailcrew bij jou in de buurt of word lid van een lokale MTB-vereniging die een route onderhoudt. Zij zullen je met open armen ontvangen.