Binnen aan de bak

Als de eerste herfststorm om het huis loeit, is de indoortrainer een prima alternatief voor de koude, natte buitenwereld. Maar wat is er zoal te koop? Even googlen en je komt al gauw dertig verschillende modellen tegen. Tijd voor een overzicht.

Binnen aan de bak

Maar waarom zou je eigenlijk binnen gaan trainen? Die vraag is simpel te beantwoorden. Nooit meer wind tegen, nooit meer verrast worden door een regenbui en nooit koude voeten en witte, koude vingers! De fiets blijft schoon en je glijdt niet uit over gladde herfstblaadjes. In de winter geen pekel tussen de oh zo gevoelige ketting en cassette. Genoeg redenen om in herfst en winter binnen te trainen.

Elk voordeel heeft z'n nadeel

Is binnen trainen dan echt alleen maar rozengeur en maneschijn? Nee, aan elk voordeel zit ook hier weer een nadeel. Is het leuke van fietsen niet juist dat je het buiten in de natuur doet? En is het samen met gelijkgestemden op de fiets stappen, een rondje maken en een mooi avontuur beleven ook geen belangrijk onderdeel van het fietsen? Op de fietstrainer blijven het toch vaak eenzame uren. En als je al binnen traint, herken je vast het volgende nadeel: de warmte! Zonder goede ventilatie op de zolderkamer raak je, al zwetend, al snel een paar liter vocht kwijt. Daarnaast ga je niet vooruit wanneer je op een fietstrainer fietst. Dat blijft een vreemde gewaarwording.

Kortom, bezint eer ge begint. Daarom zetten we in dit artikel alle mogelijkheden op een rijtje. Zonder koopadvies te willen geven. Van budgetkeuze tot een fietstrainer die een flink gat in je portefeuille slaat. Al die trainers zijn in te delen in vier categorieën.

  1. Basic trainers
  2. Basic smart trainers
  3. Advanced Smart Trainers
  4. Direct Drive Trainers

Het gaat te ver om iedere trainer afzonderlijk te bespreken. Daarom leggen we uit wat er wordt verstaan onder basic-, smart-, advanced- en direct drive trainers en geven we bij elke categorie een aantal voorbeelden.

1. Wat is een basic trainer?

De basic trainer heeft slechts een magneet- of vloeistofrem die meer weerstand levert als je de weerstand verhoogd met een knop op het stuur of als je harder gaat trappen. Deze trainer heeft geen stroom nodig om te kunnen functioneren. Zonder koppeling van sensoren aan software van bijvoorbeeld Tacx, Trainerroad of Zwift, kun je met de basic trainer niet veel meer dan gewoon fietsen. Door een cadanssensor, vermogensmeter of snelheidssensor te koppelen aan bijvoorbeeld de Virtuele wereld van Zwift. Binnen trainen wordt dan al een stuk afwisselender en leuker. De basic trainer levert maximaal 1050 watt aan vermogen. Voorbeelden van basic trainers:

Tacx Blue Twist T2675, 129 euro

Elite Novo Force Trainer, 199,95 euro

Elite Qubo Fluid Trainer, 339,99 euro

Andere voorbeelden zijn de Elite Qubo Power Mag Trainer voor 245 euro en de Tacx Booster T2500, 249 euro.

2. Wat is een basic smart trainer?

Bij de basic smart trainer hoef je geen externe sensoren (cadans, snelheid, vermogen) te koppelen. Deze gegevens worden al door de trainer zelf gemeten. Hierdoor kan je met de basic smart trainer direct aan de slag met populaire programma’s als Zwift en Trainerroad of de software van Tacx. Een koppeling met tablet, smartphone of laptop geeft je direct inzicht in jouw prestaties. Het begint al een beetje op virtueel trainen te lijken. De magneet-, elektro- of vloeistofrem moet nog wel handmatig bediend worden met een knop op het stuur. Ten opzichte van de basic trainer kan de basic smart trainer al wel meer vermogen leveren, namelijk maximaal 1400 watt. Voorbeelden van basic smart trainers:

Tacx Satori Smart T2400, 299 euro

Elite Qubo Digital Pack Smart B+, 399 euro

Tacx Bushido Smart T2780, 679 euro

Andere voorbeelden zijn de Kinetic Road Machine Smart voor 359,99 euro en de Tacx Vortex Smart T2180, 449 euro.

3. Wat is een advanced smart trainer?

De virtuele werelden van Zwift, Trainerroad en reallife video’s van bijvoorbeeld Tacx, liggen met de advanced trainer voor je open. Vrijwel iedere virtuele fietsroute kan zeer realistisch gesimuleerd worden. Geen knop meer aan het stuur om de weerstand aan te passen. Dat doet de advanced smart trainer helemaal zelf. De trainer communiceert via ANT+ of Bluetooth met je devices en/of sensoren. De advanced smart trainer kan maximaal 1500 watt aan vermogen leveren. In tegenstelling tot de basic en basic smart trainers, simuleert de advanced smart trainer ook afdalingen. Om te kunnen trainen, moet de trainer verbonden zijn met netstroom. Voorbeelden van advanced smart trainers:

Bkool Smart Go Trainer Virtual 399 euro

Wahoo KICKR Snap, 549 euro

Tacx Genius Smart T2080, 799 euro

Andere voorbeelden zijn de Elite Trainer Rampa Smart B+ Interactief voor 549 euro en de Kinetic Rock and Roll Smart 519,99 euro.

4. Wat is een direct drive trainer?

De direct drive trainers kunnen exact hetzelfde als de advanced smart trainers. Het grote voordeel ten opzichte van de advanced trainers is dat er geen achterwiel nodig is om de trainer te laten functioneren. Hierdoor maakt de direct drive trainer veel minder geluid en is er geen kans op slippen van het wiel. Door de directe verbinding met de cassette gaat er geen energie verloren en krijg je een nog veel meer realistischer fietservaring dan bij de eerder genoemde trainers. De fabrikanten beweren dat het lijkt of je echt op de weg rijdt. Uiteraard kun je ook de direct drive trainer weer koppelen aan populaire programma’s als Zwift. De direct drive trainers kunnen een vermogen leveren van maximaal 2200 watt en simuleert ook afdalingen. De trainers hebben ingebouwde snelheid-, vermogen- en cadanssensoren en hebben de mogelijkheid om verbinding te maken met smartphone, tablet of PC. Kortom een completere en meer realistischere fietservaring dan fietsen met de direct drive trainer is niet op de markt te vinden. Voorbeelden van direct drive trainers:

Elite Turbo Muin Trainer E-Thru As, 599 euro

Wahoo KICKR Power Trainer, 1.199 euro

Tacx Neo Smart T2800, 1.399 euro

Andere voorbeelden zijn de Tacx Flux Smart T2900 voor 799 euro en de Elite Kura Muin Trainer Smart B+ Power Meter, 849 euro.

Voor elk budget

Vrijwel in elke categorie en met ieder budget is er wel een trainer te koop. Het is maar net welke functionaliteiten je belangrijk vindt. Maar laat je zeker niet door je fietsmaten vertellen dat virtueel trainen alleen maar mogelijk is met de Tacx Neo Smart. De ervaring zal met de Neo Smart zeker anders zijn dan met de Tacx Blue Twist. Maar met beide trainers kun je je fietsmaten uitdagen om het in de virtuele wereld tegen elkaar op te nemen. Zo sta jij in vorm aan de start als in maart de trainingsritten met je fietsgroep weer beginnen!

* Genoemde prijzen, zijn adviesprijzen van de fabrikanten. Het kan zijn dat de werkelijke verkoopprijzen afwijken van de prijzen genoemd in dit artikel.


Meer weten over fietsmateriaal?

Upgrade naar een PLUS-account. Je ontvangt dan 6x per jaar Fietssport Magazine, het grootste fietsblad van Nederland, boordevol tips, reisinspiratie en productreviews.

Meer info

Deel dit artikel

Dit vind je misschien ook interessant