De NTFU zet zich in voor alle fietsers, dankzij jou

Wielersportbond NTFU zet zich in voor wat jij als wielrenner, mountainbiker of gravelbiker belangrijk vindt en laat jouw stem horen bij overheden, natuurbeheerders en andere organisaties. Dankzij jouw steun en die van 75.000 andere leden kan de NTFU dit werk blijven doen en uitbreiden. Zo kun jij blijven genieten van de fietssport: op de weg, op de trails en alles daar tussenin.

 


Ik wil Fietssport PLUS

De NTFU zet zich in voor alle fietsers, dankzij jou

Ook daarom ben je PLUS-lid

Met de steun van onze leden zet de NTFU zich in voor alle fietsers. Dit bereikten we de afgelopen jaren.

Kleurcode voor MTB-routes

Net als op de skipistes, geeft een kleurcode de moeilijkheidsgraad van de MTB-route aan. Groen is makkelijk, blauw gemiddeld, rood moeilijk en zwart zeer moeilijk. Zo weet je hoe makkelijk of moeilijk een route is en kun je met meer plezier en veiliger mountainbiken. Zo kan elke type mountainbiker een route vinden die bij zijn of haar technisch niveau past. En het helpt je om stapsgewijs je vaardigheden te ontwikkelen en op die manier plezier in de sport te houden. Het biedt routebouwers namelijk ook de kans om in de toekomst uitdagender routes te maken. Als je na verloop van tijd goed overweg kan op een blauwe route, kun je beter afwegen of je een rode route wil proberen. Deze video legt je alvast uit wat je kunt verwachten. 

Ondersteunen van mountainbike-vrijwilligers 

Nederland telt ruim 330.000 mountainbikers, ruim 250 officiële MTB-routes en 2.750 vrijwilligers die samen meer dan 105.500 uur per jaar aan deze routes werken. Deze vrijwilligers zijn belangrijk voor de mountainbikesport. De NTFU ondersteunt deze ‘trail crews’ met contracten, verzekeringen en onderhoudsrichtlijnen.

De NTFU geeft routebouwers ook een financieel duwtje in de rug, door samen met Bosch eBike Systems te investeren in de ontwikkeling van mountainbikeroutes. Je kunt al rijden over de eerste drie routes die met hulp van het Trailfund zijn aangelegd en verbeterd, waaronder de toffe Monkey Trail in Netersel.

Mogelijk maken van toertochten  

Jaarlijks worden er zo’n 2.500 toertochten georganiseerd. Waar je als fietser misschien niet bij stilstaat is dat er maanden aan voorbereiding voorafgaat aan zo’n evenement. Wist je dat er voor de Jan Janssen Classic in Wageningen 35 vergunningen bij 10 gemeenten, 2 provincies en een tiental terreinbeheerders worden aangevraagd? Het uitpluizen van welk gebied van wie is, kost de organisator zo’n 15 avonden. Om organisatoren te helpen bij vergunningen ontwikkelde de NTFU een systeem dat met één klik op de knop laat zien bij wie ze moeten zijn voor een vergunning. Verder worden organisatoren ondersteund met verzekeringen, materiaal en advies. Zo kunnen verenigingen zich focussen op het uitzetten van een mooie route.  

Beter imago voor de fietssport 

Het imago van wielersporters is niet altijd positief. Onterecht vinden wij. Daarom besteden we aandacht aan positieve initiatieven. Zo braken NTFU en Bicycling met een gezamenlijke campagne een lans voor wielrenners die zich wel aan de gedragsregels houden én ruimden we samen met mountainbikers, wandelaars, ruiters en vissers zwerfafval op wandel-, ruiter- en MTB-paden op.  

Ruimte om te fietsen 

De Provincie Gelderland werkt aan een plan om recreatie op de Veluwe te reguleren. Zo wordt kwetsbare natuur beschermd. De NTFU zet zich bij deze zoneringsplannen actief in voor het behoud van mountainbikemogelijkheden. Ook hielp de NTFU vrijwilligers in Nijmegen toen de route gesloten dreigde te worden.

De NTFU protesteerde in 2021 samen met de Fietsersbond, Rover en Fietsplatform tegen de verplichte reservering voor je fiets in trein. En met succes, want in 2022 besloot de NS om niet verder te gaan met de reserveringsplicht voor fietsers. Samen met de fietsorganisaties pleiten we nu bij de NS om geen fietsen te weren, maar meer plekken te creëren.

Ook op de weg maken we ons hard voor ruimte voor de sportieve fietser. In 2019 protesteerden we samen met de Fietsersbond, Wandelnet en het Landelijk Fietsplatform tegen het voornemen om de Afsluitdijk drie jaar langs af te sluiten voor fietsers en wandelaars. Met resultaat: in de zomer van 2019 ging de Afsluitdijk 4 zondagen open, speciaal voor fietsers. Daarna zette Rijkswaterstaat op ons advies in de zomervakantie van 2020 en 2021 extra fietsbussen in, om alle fietsers vlot over de Afsluitdijk te vervoeren.

Veilig fietsen 

Jarenlang hebben we ons samen met VeiligheidNL en de KNWU ingezet voor het dragen van een fietshelm. En met succes: uit onderzoek blijkt dat 98,5% van de sportieve fietsers een helm draagt. Natuurlijk blijven we ons inzetten voor een veilige fietssport. Zo leren we beginnende fietsers basistechnieken via Start2Bike, leiden we instructeurs op en zorgen we dat verenigingen met een wegkapitein op pad gaan. 

Help de fietssport

Met jouw steun zorgt de NTFU dat je nu en in de toekomst kunt genieten van de wielersport, op de weg én op de trails.

Ik wil Fietssport PLUS
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen