De NTFU zet zich in voor alle fietsers, dankzij jou

Wielersportbond NTFU zet zich in voor wat jij als wielrenner, mountainbiker of gravelbiker belangrijk vindt en laat jouw stem horen bij overheden, natuurbeheerders en andere organisaties. Dankzij jouw steun en die van 75.000 andere leden kan de NTFU dit werk blijven doen en uitbreiden. Zo kun jij blijven genieten van de fietssport: op de weg, op de trails en alles daar tussenin


Ik wil Fietssport PLUS

De NTFU zet zich in voor alle fietsers, dankzij jou

Ook daarom ben je PLUS lid

Met de steun van leden zet de NTFU zich in voor alle fietsers. Dit bereikten we de afgelopen jaren.

Mogelijk maken van toertochten  

Jaarlijks worden er zo’n 2.500 toertochten georganiseerd. Waar je als fietser misschien niet bij stilstaat is dat er maanden aan voorbereiding voorafgaat aan zo’n evenement. Wist je dat er voor de Jan Janssen Classic in Wageningen 35 vergunningen bij 10 gemeenten, 2 provincies en een tiental terreinbeheerders worden aangevraagd? Het uitpluizen van welk gebied van wie is, kost de organisator zo’n 15 avonden. Om organisatoren te helpen bij vergunningen ontwikkelde de NTFU een systeem dat met één klik op de knop laat zien bij wie ze moeten zijn voor een vergunning. Verder worden organisatoren ondersteund met verzekeringen, materiaal en advies. Zo kunnen verenigingen zich focussen op het uitzetten van een mooie route.  

Uitdagende MTB-routes op de Utrechtse Heuvelrug 

Het is moeilijk voor te stellen, maar een aantal jaar geleden waren de MTB-routes op de Utrechtse Heuvelrug modderig en ontbrak het aan uitdaging. Samen met Utrechts Landschap, Staatsbosbeheer, Nationaal Park Utrechtse Heuvelrug en vrijwilligers spreekt de NTFU in 2013 af dat er een beter en veiliger routenetwerk op de Heuvelrug komt. Inmiddels worden er door heel het land uitdagende singletracks aangelegd.

Ondersteunen van mountainbike-vrijwilligers 

Nederland telt ruim 330.000 mountainbikers, 200 officiële MTB-routes en 2.750 vrijwilligers die samen meer dan 105.500 uur per jaar aan deze routes werken. Deze vrijwilligers zijn belangrijk voor de mountainbikesport. De NTFU ondersteunt deze ‘trail crews’ met contracten, verzekeringen en onderhoudsrichtlijnen. 

Beter imago voor de fietssport 

Een klein deel van de wielrenners en mountainbikers gedraagt zich niet zoals het hoort. Zij verpesten het imago van de sport en daar hebben alle fietsers onterecht last van. Daarom laat de NTFU voortdurend de positieve kant van de sport zien. Zo braken NTFU en Bicycling met een gezamenlijke campagne een lans voor wielrenners die zich wel aan de gedragsregels houden én ruimden we samen met Olympisch kampioen mountainbiken Bart Brentjens zwerfafval op wandel-, ruiter- en MTB-paden op.  

Ruimte voor sport 

De Provincie Gelderland werkt aan een plan om recreatie op de Veluwe te reguleren. Zo wordt kwetsbare natuur beschermd. De NTFU zet zich bij deze zoneringsplannen actief in voor het behoud van mountainbikemogelijkheden. Ook op de weg maken we ons hard voor ruimte voor de sportieve fietser. In 2019 protesteerden we samen met de Fietsersbond, Wandelnet en het Landelijk Fietsplatform tegen het voornemen om de Afsluitdijk drie jaar langs af te sluiten voor fietsers en wandelaars. Met resultaat: in de zomer van 2019 ging de Afsluitdijk 4 zondagen open, speciaal voor fietsers.  

Veilig fietsen 

Jarenlang hebben we ons samen met VeiligheidNL en de KNWU ingezet voor het dragen van een fietshelm. En met succes: uit onderzoek blijkt dat 98,5% van de sportieve fietsers een helm draagt. Natuurlijk blijven we ons inzetten voor een veilige fietssport. Zo leren we beginnende fietsers basistechnieken via Start2Bike, leiden we instructeurs op en zorgen we dat verenigingen met een wegkapitein op pad gaan.  

MTB-routes voor ieder niveau  

De NTFU werkt aan een landelijk classificatiesysteem voor MTB-routes. Net zoals in skigebieden, geven de kleuren groen, blauw, rood en zwart straks de moeilijkheidsgraad van routes aan. Bebording langs de route informeert mountainbikers over het technisch niveau van de route. Zo kunnen mountainbikers straks eenvoudig een route kiezen die bij hen past.  

Blijven fietsen tijdens corona 

Sporten is gezond en voor veel mensen een uitlaatklep. We vinden het belangrijk dat ook tijdens corona mensen blijven fietsen. De NTFU brengt de wensen van fietsers, verenigingen en organisatoren in bij sportkoepel NOC*NSF dat namens de Nederlandse sport gesprekken voert met de overheid.  

Help de fietssport

Met jouw steun zorgt de NTFU dat je nu en in de toekomst kunt genieten van de wielersport, op de weg én op de trails.

Ik wil Fietssport PLUS
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen