9x Schrijftips voor jouw route

Op Fietssport.nl vind je een uitgebreide verzameling van racefiets-, mountainbike- en gravelroutes. Voordat we een route op de site plaatsen, moet de routepagina van A tot Z kloppen. Dit betekent niet alleen een hoogwaardig GPX-bestand uploaden en routedetails invullen (startlocatie, afstand etc.), maar ook de tijd nemen om een pakkende routebeschrijving te maken. Deze bepaalt namelijk voor een groot deel of een route wel of niet gedownload wordt. Deze 9x schrijftips helpen je op weg. 

  1. Een pakkende beschrijving verleidt fietsers om eropuit te trekken. Dit doe je door kort het landschap te beschrijven waar de route doorheen loopt. Denk aan bossen, heuvels, heide, polders etc. Ook bijzondere Points of Interest, zoals kastelen, vuurtorens, kunstwerken, zijn leuk om te vermelden. Tenslotte willen veel fietsers graag weten wat de route ‘uitdagend’ maakt. Zijn bijvoorbeeld bekende beklimmingen of lange kasseienstroken in het parcours opgenomen? Is de wind een geduchte tegenstander? Zo ja? Noem ze. 
  2. Maak korte en krachtige zinnen: dat leest prettig dan een lange woordenbrij. Is een zin toch aan de lange kant? Knip ‘em dan gewoon op. Bijvoorbeeld: ‘Het kiezelpad, dat een stoffige streep door het landschap trekt, laat iedere gravelgrinder tandenknarsen van plezier.’ Opgeknipt: ‘Het kiezelpad trekt een stoffige streep door het landschap. Gravelgrinders tandenknarsen hier van plezier.’  
  3. Schrijf actief. Dit doe je door overbodig hulpwerkwoorden als ‘zullen’, ‘kunnen’, ‘worden’ en ‘hebben’ te vermijden. Passief voorbeeld: ‘Je benen zullen door kuitenbijtende klimmen op de proef worden gesteld’. Actief voorbeeld: ‘Kuitenbijtende klimmen stellen je benen op de proef.’
  4. Vermijd dezelfde woorden. Voor gravelbike kun je bijvoorbeeld ook terreinvreter, stofhapper of gravelgrinder gebruiker. Andere woorden (synoniemen) voor een onverhard pad zijn onder meer (geiten)spoor, landweg en track. Synoniemen.net kan je hierbij helpen.
  5. Overdrijf een beetje. Een trail ‘die als een rollercoaster door het bos loopt’ is pakkender dan een ‘leuke trail in het bos’.    
  6. Spreek fietsers direct aan. Gebruik hiervoor de ‘je-vorm’. Bijvoorbeeld: ‘De golvende singletrack vergt het uiterste van je stuurmanskunsten.’ Let er wel op dat je deze aanspreekvorm consistent gebruikt. Het staat slordig als je plotseling overstapt op bijvoorbeeld de ‘we-vorm’.
  7. Let op spelfouten! Op Taaladvies.net vind je een schat aan informatie over onder andere grammatica en correct woordgebruik. Raadpleeg Woordenlijst.org als je niet precies weet hoe je een bepaald woord moet schrijven. 
  8. Houd een tekstlengte van maximaal 90 woorden aan. Op Fietssport.nl vertaalt dit zich in 8 à 9 regels. Heb je toch te veel geschreven? Schrap overbodige/inactieve zinnen (zie ook 3). 
  9. Lees je definitieve tekst hardop voor. Dan merk je vaak meteen of-ie wel of niet lekker loopt.
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen
Haal meer uit Fietssport en ga voor het PLUS account. Bekijk de voordelen