zaterdag 17 augustus 2019

BRM 300 Groningen – Het andere Friesland

Oude Boteringestraat 66

De stad Groningen is ooit begonnen als een Drents dorp op een gunstige plek. Op de uiterst noordelijke punt van de Hondsrug, een zandrug meters boven zeeniveau, had het minder ... meer last van de overstromingen die de Friese landen teisterden. Gecombineerd met een goede verbinding met de zee, zorgde dit ervoor dat Groningen het centrum van de regio werd.

Een regio die niet alleen de huidige provincie Groningen omvatte, maar ook Friesland (in de 15e eeuw rechtstreeks onder het bestuur van de stad) en het “andere Friesland” dat net ten oosten van Nederland ligt. Deze regio staat tegenwoordig bekend als “Ost-Friesland”, maar die naam is misleidend. Eeuwenlang heeft dit gebied een sterke band gehad met Groningen. Met als gevolg dat zowel het cultuurlandschap als het plaatselijk dialect erg Gronings aan doen. Onder Napoleon heeft deze streek nog deel uitgemaakt van het Nederlandse deel van zijn rijk. Daarna is de streek steeds Duitser geworden, maar de combinatie van typisch Nederlandse landschappen met een Duitse twist maakt dit een fascinerende streek om op fiets te verkennen.

Het eerste stuk van de route gaat oostwaarts over het Slochterveld, richting de Reiderwolderpolder; een van de meest uitgestrekte, stille stukken van ons land. Bij Nieuwe Statenzijl gaan we de grens over en verder naar het pontje bij Ditzum (controle 1, zorg ervoor dat je dit goed timet want hij gaat maar één keer per uur!).

Na het doorkruisen van de havenstad Emden komen we in Ost-Friesland terecht: met wierdendorpen, visserplaatsjes aan de Waddenzee (zoals Greetsiel, controle 2. de geboorteplaats van Ubbo Emmius, de eerste rector magnificus van de Groningse universiteit) en oude polders. Het keerpunt is in Jever (controle 3, “Heimat des Jever Pilseners”, aldus het plaatsnaambord; selfie met een Jever pilsener wordt geaccepteerd als bewijs van passage ;-). Hierna gaat het door oude veenkolonieën weer westwaarts, naar Leer (controle 4). Zowel Jever als Leer zijn charmante stadjes met een goed bewaarde oude binnenstad. In Leer zijn we zo goed als weer in Nederland en gaan we langs Winschoten en Hoogezand weer terug naar Groningen.
minder

Inschrijving gesloten

Log in of meld je aan voor een gratis account

en krijg toegang tot de gedetailleerde kaart.

Helaas, niet alle routes zijn beschikbaar

Hoewel we erg ons best doen om alle routes van toertochten te tonen is het i.v.m. bijvoorbeeld het aanvragen van vergunningen niet altijd mogelijk.

Als een route nog niet beschikbaar is, tonen we alleen de startlocatie.

Ik snap het

De gemiddelde score over 0 reviews

0 / 5.0
5 sterren4 sterren3 sterren2 sterren1 sterren

Specificering score

Zeer goed
0%
Goed
0%
Voldoende
0%
Onvoldoende
0%
Slecht
0%

Scores per thema

Route en de omgeving
5 sterren4 sterren3 sterren2 sterren1 sterren
Route-aanduiding
5 sterren4 sterren3 sterren2 sterren1 sterren
Prijs-kwaliteit verhouding
5 sterren4 sterren3 sterren2 sterren1 sterren
Verzorging onderweg
5 sterren4 sterren3 sterren2 sterren1 sterren
Voorzieningen startlocatie
5 sterren4 sterren3 sterren2 sterren1 sterren
0%

van de deelnemers raadt deze toertocht aan

23 x

Toegevoegd aan favorieten
Maak favoriet

0 reacties


Log in of meld je aan voor een gratis account en krijg toegang tot alle reacties.

Inloggen Registreren